ZONGULDAK'ta, kış mevsimiyle birlikte kalorifer ve sobaların yakılmasına bağlı artan hava kirliliğine karşı önlem ve denetimler artırıldı. Zabıta ekipleri, saat 06.30'dan sonra ve akşam 18.30'dan önce kazanlara kömür atan ve yakma kurallarına uymayanlarla ilgili 100'ün üzerinde tutanak tuttu.
Kalorifer kazanı yakma kurallarına uyulmaması, kaçak kömür kullanılması gibi nedenlerle artan hava kirliliği, kentte yaşamı olumsuz etkiliyor. Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü de artan hava kirliliğine karşı önlem ve denetimlerini artırdı. Alınan önlemler kapsamında kazanların ilk yakma saatleri yeniden düzenlendi. Buna göre kazanlar ilk saat 05.30'da yakılacak ve 06.30'dan sonra kazanlara kömür atılmayacak. Akşam ise saat 18.30'dan önce kazanlara kömür atılması yasaklandı.
Zabıta Müdürü Murat Hamzaçebi, yakma saatlerinin yanında kalorifer filtrelerinin bakım ve temizliğini yapmayan, iç ve dış ortam termometresi bulundurmayan, kaçak kömür kullanan konutlar hakkında şimdiye kadar 100'ün üzerinde tutanat tuttuklarını söyledi. Hamzaçebi, bu konut sahiplerine Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi gereği 680'er lira para cezası uygulandığını belirtti.
Hava kirliliğini önlemek adına denetimlerini sıklaştırarak sürdüreceklerini belirten Hamzaçebi, "Belediye hoparlöründen gün içinde anonslar yaparak vatandaşlarımızı yakma kurallarına uymaları konusunda uyarıyoruz. Kurallara uyulması durumunda hava kirliliğini en aza indireceğimizi düşünüyoruz" dedi.