BİRLEŞMİŞ Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) sığınma talebinde bulunan Irak, Afganistan ve Suriyeli yaklaşık 250 mülteci, Zonguldak'ta çeşitli mahallelerde kiraladıkları evlerde yaşıyor.
Ülkelerinde yaşanan savaş ve ekonomik kriz nedeniyle BMMYK'ya Türkiye'ye yerleşmek için sığınma talebinde bulunan büyük bölümü Irak ve Afganistanlı 250 kişi, geçen eylül ayından itibaren belli aralıklarla kente geldi. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'nden kimlik numarası ve ikamet tezkeresi alan mülteciler, kentin değişik mahallelerinde kiraladıkları evlere yerleşti. Mülteciler, her hafta bir kez Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne gidip ikametlerinde bulunduklarına dair imza atıyor.
1 yıl oturma izni verilen mültecilere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bir kereye mahsus 800 kilogram kömür, 40 lira nakliyat ve 100 lira da gıda yardımında bulunuluyor.
3 çocuk annesi 43 yaşındaki Münteha Ali Hüseyin, Irak'taki iç savaş nedeniyle Suriye'ye kaçtıklarını, Suriye'de de iç savaşın başlamasıyla başvurdukları BMMYK tarafından Türkiye'ye gönderildiklerini söyledi. 1.5 ay önce Ankara'dan Zonguldak'a geldiklerini ifade eden Münteha Ali Hüseyin, "Türk halkına çok teşekkür ediyorum. Bize yardım ediyorlar. Suriye'de eşimin kardeşi ve yakınlarını kaybettik. Şimdi burada olduğumuz için çok mutluyuz" dedi.
Suriye'de üniversiteye giderken iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığındığını belirten 19 yaşındaki Hadir Luay Najam ise "Türk insanı bize yardım ediyor. Burada da eğitimime devam etmek istiyorum" dedi.