ZONGULDAK'ta 22 sivil toplum kuruluşunun yaptığı ortak açıklamada, 17 Aralık operasyonunun ardından Gülen Cemaati için yapılan, 'Paralel devlet, örgüt, in, haşhaşi, virüs' gibi suçlama ve benzetmelere tepki gösterildi.
Emirgan Oteli'ndeki toplantıda ortak basın açıklamasını, Zonguldak İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Yakup Sağlar okudu. Sağlar, 17 Aralık operasyonunun ardından  hükümet tarafından telaffuz edilen, 'Paralel devlet, örgüt, in, haşhaşi ve virüs' gibi sözlerin vicdanları yaraladığını söyledi. Sağlar, 5-6 ay öncesine kadar 'Gönül erleri' olarak kamuoyu önünde övülen hizmet hareketinin, tarihin en kanlı örgütlerinden 'Haşhaşilere' benzetilecek kadar çelişkiye düşülmesinin manidar olduğunu vurguladı. Bu yaklaşımın, ülkenin demokratikleşmesi ve farklı grupların barış içinde yaşaması beklentilerine de büyük darbe vurduğunu ifade eden Sağlar, şöyle konuştu:
"Bizler, toplumun kamplaştırılmasını, daha düne kadar siyasilerin övmek için birbiriyle yarıştığı hizmet hareketinin haksız yere suçlanmasını, delil olmadan karalama kampanyası yapılmasını ve insanlığa eğitim yoluyla hizmet etmekten başka gayesi olmayan camianın 'öcü' ilan edilmeye çalışılmasını asla kabul etmiyoruz. Herkesi daha yapıcı bir dil kullanmaya, daha sorumlu olmaya davet ediyoruz. Hayatlarını almaya değil vermeye adamış ve dünyevi hiçbir beklentisi olmayan insanları rencide etmekten, huzuru en çok isteyen hizmet insanlarını huzursuzluğun sebebiymiş gibi göstermeye çalışmaktan, ucuz hesaplar uğruna yarın yüzümüzü daha fazla kızartacak sözlerden ve kardeşlik hukukumuzu zedeleyen söz ve davranışlardan vazgeçilmelidir."
Sağlar, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın söylediği, "Sen kimsin, kimsin sen" sözlerinin de "Dün dündür, bugün bugündür" mantığının açığa vurması bakımından ibret vesikası niteliği taşıdığını söyledi.
Sağlar, seçimde tavırlarının ne olacağının sorulması üzerine ise şöyle dedi:
"Bugüne kadar AK Parti'yi demokratik atılımlarından, yaptığı güzel işlerden dolayı hep destekledik. Bu durum AK Parti'ye özgü değil sadece. Aynı işleri bir başka parti de yapsa biz onları da destekleriz. Herkes kendine göre bir düşünceye sahiptir. Herkes bazı şeyleri destekleyebilir, desteklemeyebilir. Ama bu hareketin kesinlikle siyasallaşma, siyasi partiye dönüşme gibi hiçbir zaman bir düşüncesi olmadı. Bundan sonra da kesinlikle olmayacak. Hizmet hareketi olarak da bir sıkıntı yaşamıyoruz. 30 Mart'a kadar ne değişir ne değişmez bilemeyiz. İnşallah düzelir diye ümit ediyoruz. Sandığa giderken düşüncelerimiz ne olacak onu 30 Mart sabahı göreceğiz."