Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK yaban hayatı sahalarındaki türlerin kayıt altına alınarak elde edilen verilerle yayılış haritalarının oluşturulması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10'uncu Bölge Müdürlüğü ile Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) arasında protokol imzalandı.
Gönüllü işbiliği protokolünü Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ile Bölge Müdürü Oğuz Beyazit imzaladı. Protokol ile Zonguldak sınırlarındaki yaban hayatı sahalarında 'fotokapan' yöntemiyle envanter çalışması yapılacak, türlerin kayıt altına alınmasıyla birlikte yayılış haritaları oluşturulacak. Rektör Prof. Dr. Özer, Zonguldak'ın orman ve canlı türleri açısından zenginliğine vurgu yaparak şöyle konuştu:
"Zonguldak hem yeraltı hem de yerüstü kaynakları açısından çok zengin bir şehir. İlimizde bulunan orman alanları da ciddi bir ekosistem oluşturuyor. Üniversite olarak bu ormanlardaki yaban hayatının bilimsel bir yaklaşımla değerlendirilmesini hedefledik. Türlerin kayıt altına alınması, haritaların hazırlanması, hedef türlerin koruma altına alınması amacıyla bu protokolü imza altına aldık."
Bu çalışmanın akademik ve bilimsel açıdan önemli bir proje olacağını ifade eden Prof. Dr. Özer, "Üniversitemizin akademisyenleri tarafından tespit edilen türlerin yayılışlarının belirlenmesi amacıyla bu çalışmada GPS özellikli tasmalar kullanılacak. Tüm bu araştırmalardan elde edilecek verilerin derlenip değerlendirilmesi sonunda hazırlanan raporları Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile paylaşacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI