ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen çelenk koyma törenine, çelenkle katılmalarına izin verilmeyen CHP'liler, törenin ardından alternatif tören yaptı.
Cumhuriyet'in 90'ıncı kuruluş yılödünümü kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı'nda düzenlenen resmi çelenk koyma törenine Kaymakam İbrahim Çay, Ereğli Belediye Başkanı CHP'li Halil Posbıyık ve Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç katıldı. CHP İlçe Örgütü ile Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şubesi üyeleri de çelenkleri ile törene katılmak istedi. Ancak buna izin verilmedi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kaymakamlık, Karadeniz Bölge Komutanlığı ve Ereğli Belediye Başkanlığı'nın çelenkleri anıta konuldu.
ALTERNATİF TÖREN
Çelenkleri ile alana alınmayanlar, törenin ardından anıtta yeni bir tören düzenledi. Kalabalığın alkışlarla anıt önünde toplanmasının ardından önce CHP, sonra da Cumhuriyet Kadınları Derneği ve ADD Şubesi çelenkleri anıta konuldu. 'Dağ başını duman almış' marşını söyleyen grup, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı attı. Anıt önünde açıklama yapan CHP İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, şöyle konuştu:
"Biraz önce Cumhuriyetimizin 90'ıncı yılı 1.5 dakika süren resmi programla fiyasko ile sona erdirilmek istendi. Ama Cumhuriyetçi, Atatürkçü, devrimci güçler, Cumhuriyet'e ve Cumhuriyet'in değerlerine, Atatürk'e, bugün olduğu gibi, geçmişte olduğu gibi hep birlikte omuz omuza sahip çıkma cesaretini gösteriyoruz, göstereceğiz. Bundan bizi hiç bir güç alıkoyamayacak. Biz hiç kimse ile kavga etmek istemiyoruz. Ancak Cumhuriyet değerlerine de saygı gösterilmesini istiyoruz. Cumhuriyet Bayramı'nda, Cumhuriyet'in 90'ıncı yılında, Cumhuriyet'i kuran parti çelenk koyamıyorsa, lanet olsun öyle kutlamalara. Böyle yasakları tanımıyoruz."
Kalabalık, açıklamanın ardından 'Andımız'ı okuyarak dağıldı.
ZONGULDAK'TA DA 2 TÖREN
Zonguldak'ta Valilik önünde düzenlenen törende de Vali Ali Kaban, Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir ve 3'üncü Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla sona erdi.
Valilik tarafından düzenlenen bu törenin ardından CHP İl Örgütü'nce Atatürk Anıtı'nda yeni bir tören düzenlendi. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün de katıldığı törende CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi, Maden Mühendisleri Şubesi ve Eğitim İş Sendikası Şubesi Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
CHP İl Başkanı Halil Furat'ın konuşmasından sonra kalabalık, İsmet İnönü Parkı'na kadar yürüdü. İsmet İnönü Anıtı'na karanfil bırakan kalabalık, saygı duruşunda bulunarak dağıldı.