TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, açtıkları davaları kazanmalarına rağmen yetkililerin harekete geçmediğini söyledi. Konuyla ilgili konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy, yetkilileri görevlerini yapmamakla suçladı. 
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Barosu ve DOĞADER- Doğayı Çevreyi Koruma Ve Doğa Sporları Derneği, kentte yürütülen projelere karşı açtıkları davaları kazanmalarına rağmen çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Bursa Akademik Odalar Birliği'nde düzenlenen toplantıda konuşan ZMO Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy, Bursa Ovası’nın son dönemde ciddi bir betonlaşmayla karşı karşıya olduğunu belirtti. Türkiye'nin en verimli arazilerinin başında gelen Bursa Ovası’nın planlı bir şekilde inşaata teslim edildiğini savunan Aksoy, Samanlı'ya yapılmak istenen Sağlık kompleksi, tarım alanlarının toplulaştırılması ve Samanlı Bağlantı Yolu projelerine açtıkları davaları kazandıklarını kaydetti. Kazanılan davalara rağmen Samanlı Bağlantı Yolu’nun inşa edildiğini belirten Aksoy, Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Ovası’nda kaçak faaliyet gösteren sanayi alanlarına 2020’ye kadar izin verdiği izni de iptal ettirdiklerine dikkat çekti.
'KAÇAK İŞYERLERİ BOŞALTILMALI'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa Ovası üzerinde kaçak kurulan sanayi tesislerinin yapılaşmasında büyük suçu ve sorumluluğu bulunduğunu öne süren Aksoy şöyle konuştu:
"Bu tesisler ile ilgili hala bir işlem yapılmadı. Kaçak sanayi tesisleri yalnızca Bursa Ovası’nı yok etmekle kalmıyor. Büyük miktarda yeraltı suyunu kaçak kullanarak, enerji elde etmek için kömür yakarak, atık suları ve baca gazlarını arıtmadan doğal ortama bırakarak ciddi oranda kirlilik oluşturuyor. Mahkemenin kararı ile Bursa Ovası üzerinde geniş bir alan kaplayan büyüklü küçüklü çok sayıdaki bu kaçak tesislerin varlıklarını sürdürme olanağı kalmadı. Bu tesisler ya derhal kapatılmalı ya da faaliyetleri geçici olarak durdurularak organize sanayi alanlarındaki boş alanlara taşınmalıdır. Boşaltılan alanlar üzerinde yeniden tarım yapılması için Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerekli çalışmalar yürütülmeli."
Aksoy, plan değişiklikleri ve Meclis kararları ile yeni projelerin hayata geçirilmeye çalışılacağını, fakat Bursa Ovası'nı yok edecek projelere karşı dava açmaya devam edeceklerini kaydetti.

FOTOĞRAFLI