ZİRVE SONA ERDİ
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 4'üncü Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi, ikinci günün ardından son buldu. Zirve sonunda liderler ile dışişleri bakanları arasında ikili görüşmeler yapıldığı öğrenildi. Toplantıyı değerlendiren Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, "Dört yıldır büyük bir zevkle yaptığım genel sekreterlik görevimi Eylül ayında sonlandırıyorum. İki gündür yapılan zirve, turizm teması adı altında gerçekleştirildi. İpek Yolu'nun canlandırılması ve ortak turizm paketi hazırlanması ve ortak bir televizyon kurulması için ortak yatırım yapılmasına karar verildi. Türk dünyasına entegrasyonu sağlamak amacıyla konseye üye ülkeler arasında gümrük, turizm, eğitim, bilişim, ulaştırma ve kültür konularında işbirliğinin geliştirilmesine karar verildi" dedi.
TÜRK DİASPORASI DEĞERLENDİRMESİ
Basın mensuplarının Türk diasporası konusundaki sorusuna Akıncı, "Zirvede ayrıca Türk diasporası çalışması konusunda kararlar aldık. Avrupa'da iki şehirde ve bir de ABD'de kurulacak. Türk diasporası, sayıca çok olmakla birlikte nüfusu azdır. Bu da birlikte hareket edemeyişimize neden oluyor. Her diaspora mensubumuz, gurbetçilerimizin, gurbetçi gençlerimizin sadık vatandaş olmalarını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle gençlerin atalarından, babalarından ayrıldıkları ülkelere götürülmeleri, o ülkelerde kurulacak ortak kültür merkezlerini ziyaret etmelerini sağlayacağız. Diasporaların menfi propagandalarına diasporalarla cevap vermek en önemli unsurdur" dedi. Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, konuşmasını şöyle bitirdi:
TÜRKİYE AĞABEY DEĞİL
"Türkiye bu toplantılarda egemen eşitlik çerçevesinde Türk konseyine ev sahipliği yapmıştır. Yani bu toplantılarda Türkiye ağabeylik yapmayacak, aksine her ülke eşitlik ilkesinden prensiple hareket edecektir. Türkiye bu konseyde asla ağabey uygulamasını yapmayacaktır. Çünkü bu uygulamanın modeli artık geçti. Ağabeylik diye bir uygulama yok yani."
Açıklamanın ardından Akıncı, Türk Konseyi Genel Sekreterliği görevini devredeceği Azerbaycanlı Ramil Hasanov, Kazakistanlı Türk Akademisi Başkanı Kazakistanlı Darkhan Kıdırali, Kırgızistanlı Genel Sekreter Yardımcıları Kırgızistanlı Abzal Subupali ve Adahan Madumov ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), ()

YA(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)