BURSA'nın Gemlik İlçesi'nde düzenlenen basın açıklaması ile zeytin kaybında yaşanan sıkıntılara dikkat çekilerek, zeytin ekili alanlarla ilgili yapılan düzenlemeye tepki gösterildi. 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Bursa Ziraat Odaları, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) ve üretici köylüler, zeytinde yaşanan doğal afetler ve zeytin yönetmeliğindeki değişiklikle ilgili İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Toplantıya, EKODER Başkanı Arca Atay, DOĞADER Başkanı Murat Demir, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ve çok sayıda kişi katıldı.
Basın açıklamasında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy, 3573 Sayılı Zeytinlik Kanunu'ndaki değişiklik ile 25 dekarın altındaki araziler ile ilgili konunun belirsiz bırakılacağını kaydetti. Düzenleme ile her türlü talana, yağmaya ve yapılaşmaya açık hale getirileceğini söyleyen Aksoy, şöyle konuştu:
"Danıştay'ın 3 bin 573 Sayılı Kanun'a aykırı olması gerekçesi ile iptal ettiği, zeytinlik arazilerin yok edilmesine, talanına olanak tanıyan yönetmelik değişikliğinden kapsamlı ayrıcalıklar getiren Kanun Değişikliği Tasarısı zeytinlik arazilerine bir ihanet, zeytin sektörüne bir darbe tasarısıdır."  
ÜRETİCİNİN BORCU SİLİNMELİ
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, geçen yılın Kasım ayından bu yılın Nisan ayına kadar yetersiz yağışın olmasından dolayı zeytin ağaçlarının dinlenemediğini ve zeytin hastalığı ile zararlarının soğuk olmaması nedeniyle devam ettiğini kaydetti. Zeytin ağaçlarının çiçek açma dönemi olan 2014 Mayıs ayında devamlı yağışlar olduğunu belirten Çelik, şöyle dedi:
"Döllenme olmadı ve çiçek ağaçta çürüdü. Üretici yağışlar nedeniyle arazisi çamur olduğundan, güve mücadelesi yapmasına rağmen, yağışlar ilaçların tesirini azaltmıştır. Üstelik TARSİM zeytin çiçeğini sigorta kapsamına almaktadır. Bölgemizde yüzde 80 - 90 arasında verim kaybı yaşanmaktadır. Üreticilerimiz borçlarını ödeyemeyeceği gibi geçim derdine düşmüş bulunmaktadır. İsteğimiz, üreticimizin üretimi devam ettirebilmesi için, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan borçlarının faizlerinin silinerek, anaparalarının 5 yıldan az olmamak kaydıyla taksitlendirilmesini ve üreticinin üretime devam edebilmesi için karşılıksız yardım istiyoruz." 

FOTOĞRAFLI