AYVALIK (Balıkesir), ()  - BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde yürütülen 'Zeytin Çekirdekleri' projesi ile 157 çocuk müzik dersi alırken 130 çocuğa atık maddelerin geri dönüşüme kazandırılması eğitimleri veriliyor. Cunda Adası Nuri Zaplı İlkokulu'nda verilen eğitimlerde pet şişeler, rengarenk boyanarak atıkların kısa sürede başka bir materyale dönüşebileceği anlatılıyor.
Ayvalık'ta başlatılan 'Zeytin Çekirdekleri' projesi ile çocukların sanat, doğa ve çevreye olan duyarlılığı arttırılarak çöplerin ayrıştırılması öğretiliyor. Projeye bu yıl başladıklarını açıklayan Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer, ilk önce müzikle başladıklarını, şimdi ise çevreye duyarlılıklarını artırabilmek için çalıştıklarını vurguladı. Ayvalık'ta çöplerin ayrıştırılacağını söyleyen Başkan Gençer, "Bunun başlangıcını çocuklarımız yapmış oluyor. Bu atıkları geri dönüşümde kullanmayı öğreniyorlar. Çocuklarımız kış boyunca da eğitime devam edecek. Ege'nin çoğu yerinde zeytin ağacı yetişiyor. Ayvalık'ın en önemli ürünlerinden olan zeytin ve zeytinyağından esinlendik. Bu çocuklarımızın hepsi değerli. Bu nedenle projemize bereketli bir ürünün ismini verdik" dedi. Öte yandın yeni zeytin yasasının kabul edilebilir olmadığını savunan Gençer, zeytin alanlarında maden işletmelerinin olmasını istemediklerini açıkladı.
EĞİTİMLER ÜCRETSİZ
Zeytin Çekirdekleri Proje Koordinatörü Gül Gürsoy, Ayvalık'ın çocukları, sosyal ve çevre gelişimi için önemli projeleri bulunduğunu hatırlatarak projenin ilçe halkı tarafından da desteklendiğini dile getirdi. Proje kapsamında çocuklara verilen eğitimlerin belediye tarafından ücretsiz karşılandığını söyleyen Gürsoy, "Amaç bireyden başlayarak iyi bir topluma doğru yönelmek. Çocukların gelişimi için sanat, müzik veya spor faaliyetleri çok önemli. Atıklarla ilgili eğitimlere 130 çocuk katıldı. Plastik şişeleri boyayarak heykeller oluşturuyoruz. Gönüllülerle birlikte 170 kişilik çok büyük bir organizasyona öncülük ettik" diye konuştu.
Zeytin Çekirdekleri projesine katılan 130 çocuğun boyadığı pet şişeler, demir bir kafese misinalarla bağlanarak gökkuşağının renklerinde bir atık heykeli oluşturuldu. Pet şişelerin boyanmasıyla ortaya çıkan heykel, Cumartesi akşamı Cunda Adası kordonunda sergilenerek büyüklerin dikkatinin atık ve çöp konusuna çekilebilmesi amaçlanıyor.

FOTOĞRAFLI