BAKAN ZEYBEKÇİ İZMİR'DE

Denizli'de bir dizi ziyarette bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Denizli'nin Türkiye Ekonomisindeki Yeri' konulu toplantıya katılmak üzere eşi Ayşen Zeybekçi ile İzmir'e geldi. Balçova Kaya Termal Otel'de bugün saat 19.30'da İzmir Denizlililer Derneği'nce organize edilen toplantıya Zeybekci'nin dışında Ulaştırma, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti İzmir ve Denizli Milletvekilleri ile partililer katıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gecede folklor dans gösterisi sergiledi.

"DENİZLİ, KÖYÜN EN GÜZEL KIZI"

Ardından sahneye çıkan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci çeşitli açıklamalarda bulundu. Memleketini `köyün en güzel kızı' olarak tanımlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki milletvekilleri ve iş adamları ile Japonya - Singapur ve Malezya'ya yapılan ziyaret sırasındaki diyaloglarını anlatan Bakan Zeybekçi şunları söyledi:

"Denizli benim için mahallenin en güzel kızı. Eşim de burada, `bana deme öyle' diyor ama. Bakanlığımızdan iki hafta önce Japonya-Singapur ve Malezya'ya gittik Singapur'a vardığımızda söz birliği ile dendi ki, `Müthiş bir şehir. Ben de bütün samimiyetimle, `Denizlimiz daha güzel. Denizlimizin çok daha güzel zenginlikleri var' dedim" diye konuştu.





ZEYBEKCİ, "DEVİN BAŞI İZMİR"







Seracılıkta, termal turizmde ve arkeoloji biliminde Denizli'nin dünyanın sayılı zenginlikleri arasında yer alan bir il olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, "Denizli dünyanın en zengin arkeolojik yapısına sahip. Dünyadaki arkeolojik biliminin buluşacağı bir zenginliktir Denizli. Biz termal ve sağlık turizmi ile bir numara olabiliriz. Denizli dünyanın en zengin travertenlere sahip. Dünyadaki travertenlerin yüzde 50'si sadece kentte. Denizli seracılıkta da dünyada salıyı bir kent. Bu yüzden Denizli bizi çok heyecanlandırır. Menderes Ovası uyuyan bir dev. Bu devin başı İzmir'dir. Denizli - Aydın ve İzmir devi ancak üçü bir araya gelirse bir bir bir artı üç yapmaz. Bu üç beş-on on beş yapar. O devin başı İzmir'dir. Bir belediye başkanımızın kılıf değiştirerek şehrimize geldiğini gördük. Kıskanmadım. Gurur duyduk. Daha sonra telefonla arayarak, 'keşke haber verseydiniz de ağırlasaydık' dedik" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN AYAĞINA ÇELME TAKILIYOR"

Türkiye'nin kültür coğrafyasında ihracat ve ithalat rakamlarında gittikçe yükselen bir değer olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci şunları vurguladı:

"İhracatımız 152,5 milyar dolar. İthalatımız 148 milyar dolar. Net fazla verdiğiniz, yani yüzde 55 verdiğimiz ayrı bir hizmet sektörü. Bunun da baş atı başını çeken turizm sektörü. 45 milyar doların üzerinde bir gelirimiz var. Hizmet alanından. Giderimiz ise 20 milyar dolar. Türkiye olarak inanılmaz bir mesafe kat ettik. Özal ile başlayan öz güven ile `uyan artık. Bu milleti şöyle sağına soluna bak' diye bir süreçle Türkiye 1980 yılında 2,5 milyar dolar ihracatla, 2002 yılında 36 milyar dolar, 152 milyar dolara geldik. Kişi başına 3 bin 500 dolardan 11 bin dolar. Ama, işte burada bir ama var. Burada bir makas değiştirmek zorundayız. Şu anda Türkiye'nin toplam ihracatındaki ileri teknoloji oranı yüzde 3,5 civarında. Bu Kore'de yüzde 20. Biz Türkiye olarak şu anda geldiğimiz bu noktada, Türkiye yarın gelecekte artık diğer ülkelerin yaptığı gibi Almanya, Japonya ve İngiltere'nin Amerika'nın yaptığı gibi ham maddesini garanti altına almak zorunda. Bu enerji kaynaklarının kapısında oturuyor Türkiye. Kültür coğrafyası alanında Türkiye yakın gelecekti bu avantajını kullanmalı. Türkiye başkalarının belirlediği tüketim ağlarını tüketim alışkanlıklarının belirlendiği ve hükmettiği bir seviyeye büyük ideallerle koşan Türkiye'nin aradan, sağdan, soldan ayağına çelme takılıyor. Bir yerlerden gözü kamaştırılır. Gözü kamaştırılır, ayağı takılır. Biz bunları da atlatacağız hamdolsun. Türkiye 2013 yılının Mayıs ayında faiz oranları ise yüzde 4,6."

GEZİ PARKI OLAYLARINI DEĞERLENDİRDİ

Taksim Gezi Parkı olaylarında göstericilerin taleplerini hatırlatan Bakan Zeybekci, "Çok masum olarak görünen gösterilerde Taksim'deki yayalaştırma projesi 10 civarı ağacın kesilmesi olarak gösterilen istek ve talepler liste halinde. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a ilettiler. Ne istediler. Ne alakası var Taksim'le Gezi Parkı'yla bunların. Ama `Bizim insanlarımızdır' dedik. Bu iş başarılı olmadı. Son günlerde en son yaşanılan olaya mahkeme karar verdi. Bakın 32 çuvalın klasörlerinin içi daha açılmadan bin 5 sayfalık gerekçesi var. Bazı iş adamları ve müteahitlerin mal varlıkları donduruldu. Kim bunlar biliyor musunuz? Üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, hidroelektrik santralleri, tüp geçitleri yapacak olan firmalar. Öyle bir leke sürüldü ki, `uluslararası piyasalarda iş yapamasınlar' denildi. Allaha şükür bu da geçecek. Bu ülkenin sahipleri var. Bu ülkenin insanların gençleri buna müsaade etmeyecektir" dedi.

ZEYBEKCİ, "TÜRK PARASI DEĞER KAYBI YAŞADI"

17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşanan gelişmelerden dolayı Türk Lirası'nın değer kaybı yaşadığını vurgulayan Bakan Zeybekçi sözlerini söyle sonlandırdı:

"Merkez Bankası `her ay piyasaya verdiğim 85 dolarlık para arzını düşüreceğim' dedi. Bu söylenti çıktıktan sonra en hızlı gelişen 8 ülke, Türkiye'de aralarında. Buralarda kendi milli paralarında aşağı doğru süzülme başladı. Türkiye bu meseleyi yüzde 4-6 oranında tuttu. Ta ki 17 Aralık'a kadar. Maalesef bizi üzen Türk Lirası'nın değer kaybı. Türkiye'nin tek başına ürettiği bir sıkıntı değil. Bu hastalığa biraz da grip virüsü ile yakalandığımız için biz buna grip virüsü olarak bakıyoruz. Bu ülkede asla kriz çıkmaz çıkmayacaktır."

Gecede yaptığı konuşmada İzmir'de yaşayan Denizlililerin sayısının 151 bin olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, "Denizli'den İzmir'e göç geliyor. Yani İzmir Denizli'den göç alıyor. İzmir'de İstanbul'a göç veriyor. Aslında İzmir ile Denizli birbirine ihtiyacı olan bir şehir. Denizli üretiyor büyük katkı sağlıyor ama bütün bunları yaparken yolu mutlaka İzmir'de geçiliyor. İzmir olmadan Denizli düşünülemez. Denizli olmadan da bu ekonomik hareketlilik düşünülemez."

YILDIRIM, "İZMİR'DEN ADAY OLMAMA MEMNUNUM"

İzmir'den aday gösterilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyleyen Yıldırım, "Doğrusu İzmir'de son 15- 20 gündür geziyorum. Sokakta hemşehrilerimiz ile konuşuyorum. Çok mutluyum. Çükü insanlar hakikaten çok güzel ilgi gösteriyor. Hele hele görevi bıraktıktan sonra böylesine sıcak bir ilgi karşılamak mutlulukların en güzeli. Biz hemşehrilerimizin bize söylediği talepleri sadece dinliyoruz. 11 yıllık görevim sırasında arkadaşlarım bana bir sıfat uygun göndüler. Bu bakan az konuşun ama soyadı gibi iş yapar. Sadece ben Denizlili İzmir'de yaşayanlara şunu söylemek isterim, biz eğer 30 mart seçimlerde İzmir'de ilçeleri ile büyükşehirle birlikte sizin teveccühünüze mazhar olmaz belediye başkanı olursak sadece çalışacağız sadece hizmet edeceğiz. Onun dışında bizden hamaset ve husumet beklemeyin. İşimiz sevgi samimiyet ve saygı olacağız. İzmir'imizin sorunlarını çözmek için canla başla çözmek için emrinizde olacağız."

Yusuf YAVUZ / İZMİR, ()