Sebile ÇETİN- Mehmet İNAN / BURSA, () - BURSA’da, 'Sanat Güneşi' Zeki Müren’in mezarının hemen yanında bulunan babası Kaya Müren’in mezarınının üzerindeki 150 kilo ağırlığındaki bronz kubbe, çalınmasının ardından 3 ay geçmesine rağmen yerine konulamadı. Türk Eğitim Vakfı (TEV) Bursa Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan, "Eserin sahibi Heykeltraş Ferit Özşen ile hemen görüşerek çalışmalara başlandı. Kubbenin dökümü yapıldı. İnce işçiliği ile uğraşılıyor. Çok kısa zamanda hasar gören sütunu da onararak yerine koyacağız" dedi.
Türkiye’nin 'Sanat Güneşi' Zeki Müren ve babası Kaya Müren’in, Emirsultan Mezarlığı’nda yan yana bulunan bulunan kabirlerine, sanatçının ölümünden sonra tüm mirasını bıraktığı TEV ve Mehmetçik Vakfı tarafından Heykeltraş Ferit Özşen’e 150 ve 300 kilo ağırlığında iki bronz kubbe yaptırıldı. Kubbelerin 2007 yılında çalınma girişimi başarısızlıkla sonuçlanırken, geçen 19 Nisan gecesi Kaya Müren’in mezarındaki sütunların üzerini örten 150 kilo ağırlığındaki kubbe kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce çalındı. Olayın ardından polis soruşturmaya başladı, fakat aradan geçen 3 ayda çalınan kubbe bulunamadı. Zeki Müren’in mezarına gelen ziyaretçiler ise gördükleri manzara karşısında üzülürken hırsızlık olayının, ödüller almış olan değerli bir sanatçıya yapılan saygısızlık olduğunu söylediler. Ziyaretçiler, yetkililerden kubbenin biran önce yerine konulmasını istedi.
Zeki Müren’in yeğeni Özlem Olgaç Güner aile olarak üzüldüklerini belirterek, "Çok büyük saygısızlık. Hırsızlığın derecesi kalmamış. Kubbenin yeniden yapılması zor bir süreç. Hemen yapılacak bir şey değil. Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı bununla ilgileniyor" dedi.
'KALIBI DÖKÜLDÜ, İNCE İŞÇİLİKLE UĞRAŞILIYOR''
TEV Bursa Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan, kubbe çalındığında güvenliği sağlamakla sorumlu kişilerden olayla ilgili bir cevap alamadıklarını belirterek şunları söyledi:
"Kubbeler heykeltraş Ferit Özşen’in Zeki Müren ve babası için hazırladığı özel bir rölyef. Daha önce de böyle bir hırsızlık girişimi olmuş olmuş ama kubbeleri götürememişler. Nisan ayındaki olayda Kaya Müren’in mezarındaki kubbeyi, sütunlara da zarar vererek almışlar. Bizim şaşırdığımız burada özel güvenliğin bulunması. Ve bu olayın güvenlik kulübesine yakın bir yerde yaşanmasıydı. Henüz kubbe bulunamadı ama biz genel merkezimizle görüşerek yeniden yapılması için çalışmalara başladık. Heykeltraş Ferit Özşen, yaptığı rölyefin kalıbı elinde olduğunu söyleyince Bursa’da mezarlığa gelerek tekrar incelemelerde bulunduk. Rölyefin dökümü yapıldı. İnce çalışmaları devam ediyor. Sütun da tamir edilip en kısa zamanda yerine konulacak. Bizim için maliyetinden çok manevi değeri önemli. Mezar bir bütünlük içinde olmalı. Ama bizim isteğimiz güvenliğin daha hassa çalışması."
600’E YAKIN PLAK VE KASET YAPTI
Türk Sanat Müziği’nin Sanat Güneşi olan Zeki Müren, 6 aralık 1931 günü Bursa’da doğdu. Sanat yaşamında 600’e yakın plak ve kaset yapan Zeki Müren, 24 Eylül 1996 Çarşamba günü, TRT İzmir Televizyonu’nda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Zeki Müren’in cenazesi, 100 bin kişinin katıldığı tören ile Bursa’da Emirsultan Mezarlığı’nda, babası Kaya Müren’in yanında toprağa verildi. Zeki Müren ölmeden önce tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı ile Türk Eğitim Vakfı’na bağışladı.
FOTOĞRAFLI