AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde dağıtımı yapılan 2 milyon 200 bin ton kömürün yüzde 25'lik bölümünü karşılayan Yeni Çeltek Kömür İşletmesi, çalışanlarına gaz dedektörü dağıttı. Çalışanlar soba zehirlenmelerine karşı da bilgilendirildi.
Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürü Osman Coşkun, Türkiye'de soba zehirlenmesi terörünün yaşandığını, bu sorunun çözümü için aile reislerinden başlamak üzere herkesin tedbir alması gerektiğini söyledi. Türkiye genelinde dağıtımı yapılan 2 milyon 200 bin ton yardım kömürünün yüzde 25'lik bölümünü karşıladıklarını belirten Coşkun, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin en büyük sorunlardan birisi olduğunu belirtti.
'SOBA ZEHİRLENMESİ TERÖRÜ'
Coşkun, "Ülkemizin en ciddi problemleri denince akla ilk terör gelirdi. Terör, insanların canını, malını, değerlereni yok eden unsurdur. Bugün günümüzün terörü de soba zehirlenmeleridir. Bu konunun ortadan kaldırılması ve can kayıplarını önlemek amacıyla 2 yıl önce çalışma başlattık. Amacımız, eğer ortamda bir karbonmonoksit gazı varsa bu da insanların hayatına mal olacak düzeydeyse, dedekte edilip, buna önlem alınması konusundaydı. Milyonlarca aile evinde ısınmak için kömür ve soba kullanıyor. Dolayısıyla evinde soba olan tüm aileler aynen terör riski gibi ölüm riski ile karşı karşıyalar. Buna öncelikle aile reisleri önlem almalı, daha sonra o beldede, o köyde, ilçede, şehirde mülki amir önlem almalı. Hatta Meclis'te görüşülmesi ve bütün evlerde bu önlemler alınarak artık bir tek vatandaşımızın dahi can kaybı yaşamaması lazım" diye konuştu.
Doğalgaz kullanılan yerlerde de gaz dedektörü kullanımının mecburi olduğunu belirten Coşkun, "Yeni binaya doğalgaz takılacağı zaman mutlaka dedektör takılması gerekiyor. Sobalı evlerde de dedektörün takılması gerekir. Bu dedektörlerin valiler, kaymakamlar vasıtasıyla toplu halde ihalesi yapılıp, vatandaşlara dağıtılması lazım. Kurum olarak kamuoyunun bilinçlenmesi amacıyla üzerinde durduğumuz konu bu. Ayrıca, sosyal sorumluluk projesi kapsamında ve işçi sağlığı yönünden kendi işyerlerimizde çalışan personelimize bu dedektörlerden dağıtıyoruz. Diğer kurumlar da bu tür çalışmalarla olabilecek karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne geçebilir" dedi.
Bilgilendirme toplantısı sonrasında kömür işletmesi çalışanlarına karbonmonoksit gazını tespit eden dedektörler dağıtıldı.