ANTALYA'da düzenlenen 'Paris Paktı Afganistan Kaynaklı Uyuşturucuyla Mücadele Bölgesel Girişimleri Güçlendirme' toplantısında konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, Türkiye'nin 2012 yılında dünyada en fazla eroin ele geçiren ülke olduğunu söyledi.
KOM Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ortaklığında düzenlenen 'Paris Paktı Afganistan Kaynaklı Uyuşturucuyla Mücadele Bölgesel Girişimleri Güçlendirme' konulu uzmanlar grubu toplantısı Antalya Avva Donna Otel'de başladı. Uyuşturucuyla mücadele alanında 35 uluslararası kuruluş ve ülkeden temsilcilerin katıldığı toplantının açılışında KOM Dairesi Başkan Yardımcısı 2'nci Sınıf Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu konuşma yaptı.
AFYON EKİMİ YÜZDE 36 ARTTI
Küresel, bölgesel ve ulusal bazda yürütülen mücadeleye rağmen uyuşturucu sorununun uluslararası toplum için ciddi bir tehdit olmaya devam ettiğini söyleyen KOM Dairesi Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, UNODC ve Afganistan Narkotik Suçlarla Mücadele Bakanlığı tarafından yayınlanan 2013 Afganistan Afyon Araştırması'na göre 2013 yılında Afganistan'da afyon ekiminin yüzde 36 oranında artış göstererek 200 bin hektarın üzerine çıktığını söyledi.
HERKESİN SORUNU
2014 yılıyla birlikte yeni bir döneme girecek olan Afganistan'ın uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığına karşı daha etkili bir mücadele kapasitesine ulaşmasının sadece Afganistan'ı değil bölge ülkelerini de yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Zaimoğlu, Afganistan kaynaklı eroin probleminin yanı sıra amfetamin, metamfetamin ve yeni psikoaktif maddelerin uluslararası toplumun sağlığını tehdit ettiğini anlattı.
'EN FAZLA EROİN MADDESİ YAKALAYAN ÜLKEYİZ'
Küresel bir hal alan uyuşturucu sorunuyla mücadele etmek adına irtibat ağları, operasyonel toplantılar ve bilgi değişimi uygulamalarının önemine değinen Zaimoğlu, Avrupa'yı hedef alan eroin maddesi kaçaklığına karşı Türkiye'nin güçlü bir set oluşturduğunu belirtti. Eroin maddesi kaçakçılığında Balkan Rotası üzerinde bulunan Türkiye'de, 2012 yılında 13.3 ton eroin maddesi ele geçirildiğini ifade eden Zaimoğlu, “Bu rakamla birlikte Türkiye 2012 yılında dünyada en fazla eroin maddesi yakalayan ülke olmuştur" dedi.
ORTAK OPERASYONLAR SÜRÜYOR
Bugüne kadar bilgi değişim kanalları kullanılarak 129'u kontrollü teslimat, 135'i operasyonel bilgi değişimi olmak üzere toplam 264 uluslararası ortak çalışmanın icra edildiğini dile getiren Zaimoğlu, yürütülen ortak operasyonlar kapsamında 2013 Temmuz, 2013 Ocak ve 2013 Mart aylarında çok miktarda eroin ele geçirildiğini kaydetti. Sadece 2013 yılında ABD, İngiltere, İtalya, Kanada ve Hollanda gibi birçok ülkeyle 19 ortak operasyon ve kontrollü teslimat gerçekleştirildiğini aktaran Zaimoğlu, bu operasyonlar neticesinde büyük miktarda eroin, esrar, kokain ve ecstasy maddelerinin ele geçirildiğini söyledi.
AFGANİSTAN HALKI YALNIZ BIRAKILMAMALI
Mevcut durumda dünya eroin arzında ilk sırada yer alan Afganistan'ı 2014 yılıyla birlikte önemli bir sürecin beklediğinden de bahseden Zaimoğlu, yabancı askeri unsurların ülkeden ayrılmasını izleyen sürecin hem Afganistan hem de Ortadoğu bölgesi için kolay geçmeyeceğini belirtti. Uluslararası toplumun uzun yıllardır huzur ve refaha özlem duyan Afganistan halkının bu kritik dönemde yanında olması gerektiğini kaydeden Sabit Akın Zaimoğlu, “Afganistan'ın yeniden inşası ve barış ortamının tesisi noktasında Afganistan'a ve Afgan halkına her türlü önyargıdan uzak yaklaşılmalı ve bu ülkedeki eğitim düzeyini, refahı ve kalkınmayı hedefleyen bir anlayışla hareket edilmelidir" diye konuştu.
TÜRKİYE HER ZAMAN PAYLAŞIMA AÇIK
Küresel suçla mücadelede önemli bir aktör olan Türkiye'nin şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da uyuşturucu ve örgütlü suçlarla mücadeledeki kararlılığını sürdüreceğini söyleyen KOM Dairesi Başkan Yardımcısı ve 2'nci Sınıf Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu, Türkiye'nin sınıraşan suçlarla mücadelede edindiği tecrübeyi ortaklarıyla paylaşmaktan kaçınmadığını sözlerine ekledi.
TOPLANTI İKİ GÜN SÜRECEK
Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı şekilde devam etti. 18-19 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek toplantıda, Afganistan kaynaklı uyuşturucuyla mücadele, irtibat ağları ve bilgi değişimi, ortak operasyonlar ve kontrollü teslimatlar, sınıraşan işbirliği ve 2014 sonrası Afganistan'ı bekleyen olası sorunlar, kurumlar arası işbirliğini daha etkin kılmaya yönelik ihtiyaç değerlendirmeleri masaya yatırılacak.