TÜRKİYE'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Elazığ'da Fırat Üniversitesi'nde öğrencilerle buluştu.

Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TURKMSIC) Fırat Yerel Kurulu tarafından Fırat Üniversitesi'nde düzenlenen 'Sunum Günleri' adlı programa, Akdeniz Üniversitesi’nde başarılı rahim, yüz, kol ve bacak nakilleri gerçekleştiren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, 'Organ ve Kompozit Doku Nakilleri' konulu konferans verdi. Prof. Dr. özkan, Türkiye’de gerçekleştirdiği, ilk rahim ve dördüncü kez yapılan tam yüz nakilleri ameliyatlarını, resimler ve videolarla anlattı. Türkiye’de organ bağışı sayısının çok az olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, İspanya gibi organ bağışı konusunda başarılı olan ülkelerde bile insanların bağışa zorlandığını, Türkiye’de ise bu işin gönüllülük esasına dayalı olduğunu hatırlattı.

Bilimsel çalışmalarda yer aldıklarını, fakat bunların sahibi olmadıklarını anlatan Özkan, "Başka ülkelerde, biz maalesef işçi olarak orada çalışıp görünüyoruz. Hiçbir zaman bu çalışmalar üzerinde size direk prim vermiyorlar. O ülkenin, orada resort yapan insanları olarak bulunuyorsunuz. Hayat kurtarıcı olmayan bir dokuyu, vefat eden bir kişinin yakınından istemek tabiki çok zor. Kadavradan kol veya yüz alınırken, kadavrayı da bütün bir şekilde teslim etmek zorundasın. Bunun için de çok büyük bir ekiple, seri bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

23 Ocak 2012 tarihinde Türkiye’de ilk yüz naklini yaptığı Uğur Acar’ın ameliyatını, üç boyutlu slayt eşliğinde salondaki izleyicilere anlatan Prof. Dr. Özkan, sunum sonrası akademisyenlerden büyük alkış aldı. Kadavradan rahim nakli yapılan ailenin çocuk yapması beklentisi içerisinde olduğuna dikkat çeken Özkan, "Türkiye'de bazı kadınların rahmi yok, doğuştan bir olaydır. Dünya'da kadavradan ilk rahim naklini yaptık. Şu anda başarılıyız diyemiyorum, sadece aileden çocuk yapmasını bekliyoruz. Aile çocuk yapıp, mutlu olduğu zaman, biz başarılı olacağız diyebiliriz" diye konuştu.

Konferansın sonunda Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Prof. Dr. Özkan Ömer'e plaket takdim etti.

GY(GG/SSA) (FOTOĞRAFLI)