KOCAELİ’nin içme suyunun büyük bölümünün sağlandığı Yuvacık Baraj Gölü ile burada düşüş yaşandığında borularla takviye su alınan Sapanca Gölü'ndeki su seviyeleri, yeterli yağış olmaması nedeniyle son yılların en düşük seviyesine indi. Kış mevsiminde olunmasına rağmen yağışların olmaması endişeleri arttırırken, İzmit Su İşletmesi Genel Müdürü (İSU) İlhan Bayram şu anda suyu kontrollü kullandıklarını, baraja giren suyun iki mislinin şebekeye pompalandığını belirterek, tüm umutlarını beklenen yağışlara bağladıklarını söyledi. 
Kuraklık nedeniyle Yuvacık Barajı Gölü'ne onu besleyen dere ve diğer kaynaklardan su girişi iyice azaldı. Bununla birlikte, Sakarya'nın da içme suyu havzası olan Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi de hem Sakarya'nın, hem Kocaeli'nin, hem bazı sanayi kuruluşlarının sürekli su çekmesi nedeniyle son yılların en alt seviyesine indi. Göl çevresinde yaklaşık 100 metrelik çekilmeler kaydedildi.
Bölgede ciddi bir kuraklık yaşandığını ve Kocaeli'ne Sapanca Gölü'nden takviye yapmak zorunda kaldıklarını  söyleyen İSU Müdürü İlhan Bayram şunları söyledi:
"Bu kış mevsiminde yağış bakımından bölgemizde kuraklık yaşıyoruz. Geçtiğimiz yaz Temmuz ayı itibariyle barajımızdaki su miktarını kontrollü olarak kullandık. Temmuz ayı itibariyle Sapanca Gölü'nden su almaya başladık. 2013 yılı içersinde 15 milyon metreküpün üzerinde su almak durumunda kaldık. Yuvacık Barajı, Kocaeli'nin ana su kaynağıdır. Şu anda 5 milyon 400 bin metreküp civarında su var. Bu su çok az. Şehre günlük verdiğimiz su miktarı 340 bin metreküp civarında, baraj gölüne giren su miktarı ise 190 bin metreküpe kadar düştü. Bu daha da düşer. Aradaki farkı biz Sapanca Gölü'nden çift pompa çalışarak alıyoruz. Gölden aldığımız günlük 120 bin metreküp suyu barajın arıtmasına veriyoruz. Burada arıtılıyor ve harmanlanıyor."
Şehirde sıkıntıyı hissettirmeden su verdiklerini söyleyen Bayram konuşmasına söyle sürdürdü:
"Şu an itibariyle de bir su sıkıntımız yok. Sapanca Gölü'nde yeterli su rezevri var. Ama yağışlı mevsimde olmamız gerekiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde, aylarda yağışların geleceğini barajımızın dolacağını ve şehrimize yine su sıkıntısı çektirmeyeceğimizi düşünüyoruz. Bir eksiklikte olursa kontrollü olarak Sapanca Gölü'nden takviye yapacağız. Şu an itibariyle Sapanca Gölü'nde faydalanabilir 50 milyon metreküpün üzerinde su var."
8- 10 YILDA BİR KURAKLIK OLUYOR
Belirli periyodlarda bölgede kuraklık görüldüğünü de söyleyen Bayram, "Su yapay yolla elde edilemeyen bir madde ve hayatın kaynağı. 8-10 yılda bir bizim bölgemizde kuraklık periyodu görülüyor. En son 2006'da böyle birşey yaşamıştık ve şu an itibariyle o periyoda tekrar girdik. Ama önümüzdeki su rezevrleri şu an itiribariyle israf etmeden ekonomik kullanırsak bir riski olmadan işallah gelecek seneyi görürüz diye düşünüyorum. Ama İSU olarak biz 2023 yılına kadar şuandaki elimizdeki kaynaklar yeter. Bu kuraklık periyodu kısmı hariç. Ona rağmen biz DSİ genel müdürü ile görüşüruz Karamürsel ve Avcıdere barajlarının yapımını öne çektik. Bu sene 8. ay itibariyle bu barajların ihalesini devlet su işleri yapacak ve kısa bir süre içersinde hayata geçecek. Ayrıca vatandaşlarımız suyu israf etmeden kullansın. Bu suda kurdun kuşun dahi hakkı hukuku var. Değerini bilerek kullanalım. Sonsuz bir su malesef yok. Bir sıkıntımız da yok. Suyumuz var ama idareli kullanalım" dedi.