AYDIN İncirliova Deve Güreşi Severler Derneği Başkanı 48 yaşındaki Aytekin Kaya, çiftliğinde yetiştirdiği develerden elde ettiği sütü ülkenin çeşitli kentlerine gönderiyor. Deve sütünün bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve yoğun ilgi gördüğünü belirten Kaya, bunun çeşitli kanser türlerine de iyi geldiğini öne sürdü.
Ege Bölgesi'ndeki kış eğlencelerinde güreşleri keyifle izlenen develer, sütüyle de sahiplerine kazandırıyor. Hürriyet Mahallesi'ne 1999 yılında kurduğu çiftlikte büyük ve küçükbaş hayvanın yanı sıra özellikle güreşçi deve yetiştiren İncirliova Deve Güreşi Severler Derneği Başkanı Aytekin Kaya, deve sütünün yararlarına değindi. Güreşçi deve yetiştiricisi olduğunu vurgulayan Kaya, deve sütünü faydasından doktor tavsiyesiyle kendisini ziyarete gelen karaciğer ve akciğer hastası kişiler sayesinde haberdar olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalara göre deve sütünün inek sütüne göre yaklaşık 10 kat daha fazla demir ve 3 kat daha fazla C vitamini içerdiğini belirten Kaya, şöyle konuştu:
"Deve sütü diğer sütlere oranla daha faydalıdır. Herkesin sağlık için süt içmesini tavsiye ederim. Deve sütünün kilosu 50 liradan alıcı buluyor. Deve sütünün faydalı olduğunu öğrenen vatandaşların süte olan talebi artınca deve sütü talebini karşılayamaz hale geliyoruz. Deve, inek kadar süt vermiyor. Günlük 1 veya 2 kilo süt ancak verebiliyor."
Kaya, istek üzerine İstanbul, Rize, Kahramanmaraş, Gaziantep, Bursa, Diyarbakır, Adapazarı, Mardin, Şanlıurfa gibi ülkenin birçok noktasına deve sütü yolladıklarını dile getirdi.
Ege Bölgesi'nde kış aylarında çok revaçta olan deve güreşlerinde erkek develer güreşiyor. Özel aksesuarlarla süslenen erkek güreş develerine 'Tülü', müsabaka öncesi erkek develer arasında gezdirilerek güreşi kızıştıran dişi develere ise 'Maya' deniyor.

FOTOĞRAFLI