İZMİR’de Tema Vakfı toplantısına konuk olan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Ali Canyurt, ülkeler bazında balık tüketim rakamlarını açıkladı. Balığın protein miktarı zengin bir besin olması nedeniyle çok tüketilmesine gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Canyurt, “Komşumuz ile aynı denizi paylaşmamıza rağmen bizde yıllık balık tüketimi, kişi başı 6.93 kilogram civarındayken Yunanistan ise yılda bizim üç katı oranımızda yani 21.09 kilogram civarında balık tüketiyor” dedi.
TEMA Vakfı tarafından ’Su Ürünlerinin Tüketeminin Önemi’ adlı toplantının konuğu Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Ali Canyurt oldu. Su ürünleri konusunda ülkede ilk düzenlemenin Osmanlı Devleti zamanında 1882 yılında yapıldığını belirten Canyurt, 1971 yılında ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından su ürünleri kanunu çıkarıldığını ve bu kanunun 1995 yılında yayınlanan yönetmelik ile tekrar düzenlendiğini belirtti. Türkiye'deki su ürünleri üretiminin dünyadaki diğer ülkelere oranla düşük olduğunu belirten Canyurt, balık tüketiminde de yine alt sıralarda yer aldığını belirtti. Ülkeler bazında balık tüketim rakamlarını açıklayan Canyurt, “400 bin nüfuslu İzlanda, kişi başı 87.5 kilogram balık tüketmektedir. Deniz ürünlerini seven Japonya’da ise kişi başı tüketim 60.78 kilogramdır. Bize biraz daha yakın bir ülke olarak nitelendireceğimiz Fransa’da ise kişi başı yılık tüketim 34.79 kilogramdır. Komşumuz ile aynı denizi paylaşmamıza rağmen bizde yıllık balık tüketimi kişi başı 6.93 kilogram civarındayken, Yunanistan ise yılda bizim üç katı oranımızda, yani 21.09 kilogram civarında balık tüketiyor” dedi.
Balık yetiştiriciliği ve tüketiminin bir ülke için çok önemli olduğunu söyleyen Prof.Dr. Canyurt, “Balık yetiştiriciliği ülke ekonomisine katkı sağlaması ve yeni iş sahası yaratması açısından önem arz eder. Tüketim kısmına gelirsek balığın çok yararlı bir besin olduğunu unutmamalıyız. Pek çok hastalığa şifa kaynağı olan balığın tüketimi çocukların zihin gelişimi için de çok önemlidir. Bu sebeple haftalık öğünlerimizden en az dördünün balık tüketimine ayrılması çok önemlidir” diye konuştu.