HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi Aşağı Ölçek Köyü'nde askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan ve bir askerin itirafı sonrası öldürüldüğü iddiasıyla iki emekli komutan hakkında açılan davada 18 yıl sonra Yüksekova'da keşif yapıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bölgedeki kazı çalışmaları ve keşif akşam saatlerine kadar sürdü.
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Aşağı Ölçek Köyü'nde çoban Nezir Tekçi'nin, 26 Nisan 1995 tarihinde Yüksekova'da geçici görev yapan, Bolu Dağ Komando Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra akibetinden haber alınamadı. 1997 yılında Nezir Tekçi'nin babası Halit Tekçi'nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlattı. Askeri savcılık kanıt olmadığından kovuşturmaya gerek görmedi. Ancak 2010 yılında Yunus Şahin isimli bir asker o dönemde Yüksekova'daki taburda asker olduğunu ve Nezir Tekçi'nin öldürüldüğü yönünde ifade verince, şu an tutuksuz yargılanan emekli Albay Ali Osman Akın ile o dönem teğmen olan Yarbay Kemal Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Canavarca bir his ile veya işkence ile kasten adam öldürme' suçundan dava açıldı. Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne alınan ve 3 Haziran 2013'te yapılan davanın son duruşmasında mahkeme heyeti 500 askerin tanık olarak dinlenmesine ve o dönem asker olan Yunus Şahin ifadeleri doğrultusunda olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi.
KEŞİF YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALTINDA YAPILDI
Yüksekova 1'nci Asliye Mahkemesi Hakimi Yunus Topuz tarafından gerçekleştirilen keşif için Tekçi'nin ailesi, İstanbul, Ankara, Hakkari barolarının temsilcileri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri, İHD Hakkari Şubesi, bağımsız doktorlar, BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, Özgürlükçü Hukukçular Derneği avukatları ve Adli Tıp Uzmanları Derneği yönetici ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ekipler keşif için sabahın erken saatlerinde Yüksekova'ya 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarı Ölçek Köyü Kayalar altı bölgesine gitti. Askerlerin güvenlik önlemi aldığı alana getirilen, o dönem söz konusu komando taburunda görevli olan tanık asker Yunus Şahin ve Nezir Tekçi ile birlikte gözaltına alınan Kemal Kırmızıtaş olay yerini gösterdi.
O GÜN YAŞANANLARI ANLATTILAR
O gün yaşananları hakime anlatan tanıklar yer gösterdi. Keşif bölgesinde çok sayıda delil toplandı. Tekçi'nin mayına bağlanarak parçalandığını ileri süren avukatlar dedektör talebinde bulundu. Olay yerinde incelemeler devam ederken, vatandaşlar ise alana dağılarak delil aradı. Tanık asker Yunus Şahin o gün gördüklerini tekrar keşif heyetine anlattı. Şahin, keşif yerinde, "Dönemim komutanlarından Ali Osman Akın, gözaltında tutulan Nezir Tekçi'ye PKK'lıların yerini söylemesini istedi. Tekçi ise PKK'lıların yerini bilmediğini ifade etti. Tekçi'nin üzerinde yöresel kıyafet vardı ve Türkçe bilmiyordu. Bunun üzerine Kemal Teğmen adında bir komutan, Tekçi'yi 3 el ateş ederek öldürdü. Sonra bize '3 adım geri çıkın' dedi. Geri çıktıktan sonra büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada Tekçi'nin bedeni paramparça oldu" dedi.
OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Keşif alanında Hakkari Baro Başkanı Muhittin Güngör de açıklama yaptı. Güngör, Tekçi'nin infaz edildiğini belirterek, "Şimdi Nezir Tekçi'nin parçalarını arıyoruz. Baştan beri adli bir yargılama yapılmadığını düşünüyorum. Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan bir dava şimdi Eskişehir'de görülüyor. Keşif yeri burası olmasına rağmen mahkemenin Eskişehir'e nakledilmesi baştan itibaren bizim adalete olan inancımız azalmıştır. Burada ayrıca 20'ye yakın mermi kovanına ve bez parçalarına rastlanmıştır. Bu insanların biran önce cezalandırmasını istiyoruz" dedi.