YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, HAVELSAN ile yapılan sözleşme gereği sistemlerinin yeni baştan ele alınıp güçlendirildiğini, kapasitesi ve güvenliğinin artırıldığını belirtti.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Türkiye Adalet Akademisi ve YSK tarafından düzenlenen 'Seçim Hukuku Eğitim Programı', Kundu Turizm Bölgesi'ndeki Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Tesisleri'nde yapıldı. Toplantıya katılan YSK Başkanı Sadi Güven, 2014 yılında yoğun bir seçim dönemi yaşayacaklarını belirterek, dünyada en fazla güven duyulan seçim kurullarından biri olduklarına dikkati çekti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kurumun yeniden yapılanmasına yönelik kanun teklifi gönderdiklerini aktaran Sadi Güven, ilçe seçim kurulu müdürlerinin yüksekokul mezunu olmasını istediklerini, YSK'ya kurul üyesi sayısı kadar hakim alınacağını kaydetti. Güven, ilçe seçim kurulu müdürlerinin yanına ilçe müdür yardımcısı kadrosu istediklerini de belirtti. Basın birimi oluşturmak istediklerini de kaydeden Güven, seçim dönemlerinde kamuoyuna iletmek istedikleri konuları kamu spotları ve televizyon dizileri aracılığıyla aktarmak istediklerini söyledi.
Sadi Güven, okulların birinci katlarının engelli vatandaşların oy kullanması için uygun hale getirilmesini talep ettiklerini, internet sitelerini de engelli vatandaşların erişimine uygun hale getireceklerini kaydetti. Engellilerin zemin katlarla oylarını kullanabilmeleri için sistemlerinde engelli tanımı yapılması gerektiğini aktaran Güven, engelli yakınlarının Seçim Bilişim Sistemi'ne (SEÇSİS) tanımlama yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
SANDIK HASTALARIN AYAĞINA GİDECEK
Güven, evde yatan, sandığa gitme imkanı bulamayanların ayağına sandığı götürmeyi düşündüklerini belirterek, "Bir dahaki milletvekilliği ya da cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığı, evden çıkamayacak durumdaki vatandaşların ayağına götüreceğiz" diye konuştu.
Seçim sonuçlarının güvenilir ve hızlı şekilde kamuoyuna sunulması için SEÇSİS'in kurulduğunu belirten Güven, "SEÇSİS'i bilmeyenler, bu sistem üzerinden YSK'ya yüklenmektedir. HAVELSAN ile yaptığımız sözleşme gereğince sistemimiz yeni baştan ele alındı, güçlendirildi, kapasitesi ve güvenliği artırıldı. Bu sistem internete kapalı ağ. Merkezi veriler ve uygulama programı açısından herhangi bir güvenlik sorunu oluşması söz konusu değil. Dışarıdan bu sisteme ulaşmak kesinlikle mümkün değil. '2009 yılındaki seçimlerde SEÇSİS niye çöktü' gibi tartışmalar oldu. Bu sistem o zaman çökmedi. Veri girişimini düzenleme adına çok kısa sürede kapatılıp açıldı ve sistem düzene sokuldu. Sistemin yapısını bilmeyenler açısından bu 'oylarda acaba bir şey mi yapıldı' algısına neden oldu" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE ELEKTRONİK OYLAMA YOK
'Türkiye'de elektronik oylama var, YSK oylara müdahele edecek, oylar belirli bir yöne kanalize edilecek' şeklinde konuşmalar yapıldığını dile getiren Güven, "Türkiye'de kesinlikle elektronik oylama yapılmamaktadır. Amerika ve Yunanistan'da uygulanan elektronik oylama sistemi, Türkiye'de kullanılmamaktadır. Anayasa bize seçimlerin dürüst bir şekilde yapılması ve yönetim yetkisini tanıyor. Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partiler ve bağımsızlardır" dedi.
HERKES OY KULLANDIĞI SANDIKTA KİMİN NE KADAR OY ALDIĞINI GÖREBİLİR
Sandık kurullarında 7 kişinin görev yaptığını aktaran Güven, "Bunlardan 5'i, bir önceki seçimlerde en çok oy alan 5 siyasi partisinin temsilcisi. Diğer 22 parti de orada müşahit olarak bulunabiliyor. 29 kişiden 27'si siyasi parti temsilcisi. Bunlar kaç zarf, kaç oy var diye tek tek işliyor. Sandığı kapatıp mühürlüyor. Oy kullanmaya gelenlerin kimliklerine bu arkadaşlar bakıyor. Akşam olduğunda tutanak ile sandığı kapatıp ilçe seçim kurullarına geliyorlar. Bu tutanaklardan siyasi parti temsilcilerine de birer örnek veriliyor. Bugün itibarıyla isteyen herkes sistemize girmek suretiyle oy kullandığı sandıkta kimin ne kadar oy aldığını görebilir" diye konuştu.
Tutanakların da internet sitelerine atılacağını kaydeden Güven, "Vatandaşlar bunu görebilecek. Bu aşamada YSK'ya sonuçlar gelecek. İnternete kapalı ayrı bir ağ üzerinden gelecek. Bana geldiği anda 22 siyasi partinin sistemlerine de aynı anda bu sonuçlar aktarılacak. Bana şimdi herkes söylesin, bunun hangisi elektronik oylama? YSK ya da bir başkası bu seçim sonuçlarında nasıl bir oynama yapabilir? İstese bile yapma imkanı var mıdır? Sistemimiz kesinlikle güvenli" dedi. YA(HA/AK)