MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ne bağlı Göcek Mahallesi'nde, 12 yıl önce CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in önderliğinde başlayan 'Göcek, Gürsu ve Pırnaz Yayla Yürüyüşü'ne ilgi bu yıl da arttı. Dün kortejle başlayan etkinlik bugün de Yörüklerin yayla yürüyüşü ile sürdü. 22 Haziran Pazar gününe kadar sürecek etkinlikte Azerbaycan ve Bulgaristan'dan da sanatçıların konser vereceği belirtildi.
Uluslararası 12'nci Göcek, Gürsu ve Pırnaz yayla yürüyüşü, dün kortej ile başladı. Festival havasındaki etkinliğin ikinci günü, Yörüklerin yayla yürüyüşü ile sürdü. Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla Grnizon Komutanı Jandarma Kurmay Albay Halil Çelik, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, CHP Muğla Millet Vekili Nurettin Demir, Fethiye Belediye Başkanı DP'li Behçet Saatcı, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Fethiye Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Faruk Akıncı, Dalaman Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Şaşmaz, Muğla, Fethiye, Seydikemer ve Dalaman Yörük Efeleri yürüyüşe katıldı. Göcek Kültür Merkezi önünden davul, zurna, folklor ekibi, deve ve atlar ile başlayan kortej yürüyüşe, Fethiye Belediyesi Bando takımı öncülük etti. Yöresel kıyafetle yürüyüşe katılanlar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekti. Tatilciler bol  hatıra fotoğrafı çekti.
DEMOKRASİ VE HOŞGÖRÜ YOLCULUĞU VURGUSU
Etkinliği 12 yıl önce başlatan CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, şöyle konuştu:
"Bizler burada yüzyıllardır süren bir geleneğin temsilcileriyiz. Yörük göçü sadece yürüyüş değildir. Orta Asya'dan Anadolu'ya büyük bir demokrasi ve hoşgörü yolculuğudur. Bakınız Yörükler aydındır, demokrattır. Gezerek geldikleri için her yörenin her halkın geleneğini, göreneğini almış işte. Bu yüzden büyük bir kültür döngüsünün önemli bir taşıyıcısı, hoşgörünün timsali olmuşlardır. Yörükler Anadolu'da huzurun ve barışın temsilcileridir. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla her zaman bu toprakların koruyucusu ve güvencesi olmuşlardır. Bakınız Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Yörükler için şöyle diyor; 'Arkadaşlar gidip Toros dağlarına bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk'ü yenemez'. İşte Yörükler her zaman devletine milletine güven veren bu anlayışın temsilcileridir. Hem geçmişte hem bugün devletimizin koruyucusu ve güvencesi olmaya devam edeceklerdir. Onlar bu toplumun harcı, devletin en önemli yapı taşlarıdır. Bizler burada Göcek-Gürsu-Pırnaz yayla yürüyüşüyle sadece bir yürüyüşü, bir geleneği yaşatmıyoruz. Aynı zamanda turizmini sahillere sıkışmış bir ülkeye yayla turizmini, alternatif turizmi kazandırma noktasında katkı koyuyoruz. Yörükler yüzyıllarca doğrunun ve hakkın peşinde göçmüşler, haklıyı ve hakkı aramışlardır. Ben bu anlayışa sahip çıkan ve burada Göcek'te bu geleneği yaşatma anlayışıyla burada bulunan tüm Göcek'li hemşerilerimi, katılımcıları ve misafirleri kutlar en derin saygı ve selamlarımı sunarım."
VALİ YÜRÜYÜŞÜN ÖNEMİNİ ANLATTI
Yürüyüşe katılmanın en önemli görevlerinden biri olduğunu söyleyen Vali Mustafa Hakan Güvençer, "Bir yolculuk öncesi ne güzel şenlikteyiz. Yürekler, gönüller şen. Alınlar aydınlık hak edilmiş. Bir şenlik bu menzili ve maksudu bilinen bir yolculuk. Elbette hiçbir şekilde zor engebeli ve aşılmaz değildir. Sönmesin diye bu şafaklarda yüzen Alsancak, dağlarda ocak tüttürmeye gidenlerin yolculuğu elbette kutludur. Bereket ve doğru atılan adımlar. Güneş ve rüzgarla birlikte alınan mesafeler kimseyi fakirleştirmeden kimseyi hırpalamadan, kimsenin hakkına ve hukukuna tecavüz etmeden, hiç kimsenin emeğini sömürmeden gereksiz yere zenginleşmeden, alın teri akıtılarak berekete doğru paylaşılarak atılan adımlar elbette kutludur. Ve Türk milletin bu geleneğine sahip çıkan sizlere Muğla adına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Belediye Başkanı Behçet Saatci, "Biz değerlerimizi, kültürel farklılığımızı yaşattığımız sürece ayakta kalacağız. Bizi biz yapan değerler işte bu değerler. Kimi için külfeti yorucu yük olsa da bu yükü taşıma devam edenler olduğu sürece kültürümüz ayakta kalacaktır" dedi.
Konuşmalar sonrası TRT İzmir Radyosu sanatçıları Tahsin Duru ve Cansu Kırca sevilen türküleri söyledi. Katılımcılar türküler eşliğinde yöresel oyunlarını sergiledi.

FOTOĞRAFLI