HATAY Havalimanı'nda bir yolcunun bagajında nesli tükenmekte olduğu için koruma altında tutulan 4 Türk semenderi olarak bilinen kuyruklu kurbağa ele geçirildi.
Hatay Havalimanı'ndan 13 Ocak'ta İstanbul uçağına binecek olan bir kişinin bagajının son kontrollerinde plastik kutu içerisinde bulunan semenderlere yetkililerce el konuldu. İstanbul'a giden yolcu hakkında herhangi bir işlem yapılmazken 'Türk semenderi' ya da diğer adıyla Ortadoğu lekeli semenderler ise görevliler tarafından tutanakla Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erol Atay'a teslim edildi.
Lekeli semenderler daha sonra doğaya bırakılırken Doç. Dr. Atay, semenderlerin nesli tükenmekte olan bir tür olduğu için koruma altında olduğunu ve özellikle de Hatay, Adana ve Kahramanmaraş bölgesinde 300 metre ile bin 200 metre rakımlı ormanlık nemli alanlarda sudan fazla uzaklarda yaşamaya canlılar olduğunu söyledi. Doç. Dr. Atay, "Özellikle Hatay bölgesinde endemik türlerdir. Bu hayvanların besin seçimlerine baktığımız zaman toprak solucanı, taşlar ve yapraklar altında buldukları yumuşak vücutlu küçük böcekleri tercih etmektedirler. Kısa adı BERN olan Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi kapsamında da koruma altında olan bu tür hayvanlar başta olmak üzere diğer türlerinde yakalanması, toplanması yasaktır" diye konuştu.