MİLLİ Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği, yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranması ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
Millî Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 04 aralık 2012 tarihinde yapılan protokol gereği; yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranma işlemlerine, Jandarma Genel Komutanlığı'nca 25 Eylül 2013 ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce 03 Ekim 2013 tarihinden itibaren başlandı.
Gündeme gelen idari para cezaları, 14 nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "6217 sayılı yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun" ile "1111 sayılı askerlik kanununda yapılan değişiklik" ile yürürlüğe girDİ.
Uygulama ile yoklama kaçağı ve bakayalara uygulanan para cezaları, işlenen fiilin süresine göre kademelenerek arttı. Ayrıca, kendiliğinden gelen yükümlüler için daha az idarî para cezası kararı verilirken, yakalanarak getirilen yükümlüler için idarî para cezaları süreye bağlı olarak ek artırımlarla ağırlaştırılarak uygulanacağı belirtildi.
Örnek olarak; 2013 yılında il/ilçe idare kurullarınca, 1 yıla kadar yoklama kaçağı kalan ve işlemlerini kendiliğinden ya da yakalanarak gelerek tamamlatan yükümlülere 1111 sayılı kanun gereğince 118 TL idarî para cezası verilirken bu miktar, 2 yıla kadar yoklama kaçağı kalan ve işlemlerini kendiliğinden tamamlatan yükümlülere 593 TL, yakalanarak getirilen yükümlülere ise 2 bin 376 TL olarak, 5 yıla kadar yoklama kaçağı kalan ve işlemlerini kendiliğinden tamamlatan yükümlülere 3 bin 268 TL, yakalanarak getirilen yükümlülere ise 8 bin 320 TL olarak uygulanacak.
Aynı şekilde; 2013 yılı için il/ilçe idare kurullarınca, 1 yıla kadar bakaya kalan ve işlemlerini kendiliğinden tamamlatan yükümlülere 593 TL, yakalanarak getirilen yükümlülere ise 2 bin 376 TL, idarî para cezası verilirken, 2 yıla kadar bakaya kalan ve işlemlerini kendiliğinden tamamlatan yükümlülere 890 TL yakalanarak getirilen yükümlülere ise 3 bin 564 tl, idari para cezası, 5 yıla kadar bakaya kalan ve işlemlerini kendiliğinden tamamlatan yükümlülere 4 bin 456 TL, yakalanarak getirilen yükümlülere ise 10 bin 696 tl, idarî para cezası verilecekb
1 yıldan fazla yoklama kaçağı ile bakaya suçlarından kesinleşmiş idarî para cezası bulunanlardan tekrar bu suçları işleyenler, yasa gereği ayrıca mahkemeye verilecek. (MV)