Latif SANSÜR / KUŞADASI(Aydın), () - AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde, dünyanın önde gelen uzmanlarını buluşturan 20'inci Uluslararası Dişhekimliği Kongresi kapsamında, yirmi ülkeden bin 500 diş hekimi bir araya geldi.
Kuşadası Efes Kongre Merkezi'nde başlayan kongrenin açılış konuşmasını Dünya Dişhekimleri Birliği Başkanı (FDI) Dr. Partrick Hescot, yaptı. Ağız ve diş sağlığının diğer hastalıklardan ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Hescot, ağız sağlığından yola çıkılarak kalp, kanser, diyabet gibi bir çok hastalığın erken tanı ve tedavisinin yapılabileceğine dikkati çekti. Hescot şöyle dedi:
"Ağız sağlığı çiğnemek, yemek, gülmek konuşmak, psikososyal yaşam için çok önemlidir. Ağız sağlığı bir insan hakkıdır. Genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Düşük ve orta gelirli, hatta bazı yüksek gelirli ülkelerde ağız ve diş hastalıklarının tedavisi karşılanamayan ve çözülemeyen bir sorundur. Ağız ve diş hastalıklarından korunma çok gereklidir. Birinci sağlık hizmetlerine ağız sağlığı hizmetlerini entegre etmek istiyoruz" dedi.
MESLEKTE FARKINDALIK VURGUSU
Dişhekimliği mesleğinin genel sağlık içerisinde yeniden şekillenmesi konusunda farkındalık yaratılması gerektiğini söyleyen TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel de şunları söyledi:
"Öncelikle diş hekimlerinin sağlık iş gücü modellerinin planlanmasında rolü artırılmalıdır. Her yıl sayısı hızla artan bilimsel çalışmalar ağız ve diş hastalıklarının diğer hastalıklardan izole bir şekilde incelenmesinin mümkün olamayacağını daha fazla ortaya koymaktadır. Muayenehanesinde ağız ve diş sağlığı tedavisiyle sınırlı kalmayan, bunun yanı sıra diğer hastalıkların erken tanısını koyabilen, önlenmesinin ve kaydının tutulmasında da yetkinliğe sahip olan bir diş hekimi profiline doğru mesleğimizi yeniden yapılandırmalıyız."
TÜRKİYE'DE DİŞ SAĞLIĞI DİKKATE ALINMIYOR
Türkiye'de ağız ve diş sağlığının pek dikkate alınmadığını kayldeden TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel şöyle devam etti:
"Gelişmiş ülkelerde 6 ayda bir diş hekimi kontrolü zorunluyken, ülkemizde diş ağrıyınca hekime gidiliyor. Yine gelişmiş ülkelerde 3 ayda bir diş fırçası değiştirilirken, ülkemizde her 3 kişiden biri dişlerini hiç fırçalamıyor, fırçalayanlar ise yılda bir kez fırçasını değiştiriyor. Koruyucu hekimliği açısından büyük önem taşıyan florüllü diş macunu kullanımı Türkiye'de ortalama 110 gram, gelişmiş ülkelerde ise 450 gramdır. 5- 9 Yaş grubunda süt ve daimi dişlerde çürük, dolgu, çekilen diş oranı ortalama 5.2 iken gelişmiş ülkelerde sadece 1'dir."  
LS İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)