ANADOLU'da yabani at olarak bilinen ve genellikle insanlardan uzak bölgelerde yaşan 'Yılkı Atları’ Erciyes Dağı eteklerindeki bazı bölgelerde eğitilip ehilleştirildekten sonra biniliyor.
Erciyes Dağı'ndaki Sarıgöl Bölgesi'nde toplu olarak yaşayan ve yaz ayları ovaya inen yılkı atları Hacılar İlçesi Hörmetçi Mahallesi Sultan Sazlığı dolayında sürü halinde geziyor. Hörmetçi'de hayvancılıkla uğraşan ve yakaladığı yılkı atlarını eğiten Hamdi Satoğlu, ''Önceden taşımacıkta ata ihtiyaç oluyordu. Bu atlar para ediyordu. At arabaları ve faytonlar vardı. Şu anda Erciyes Dağı ve eteklerinde 400 kadar yılkı at var. Yılkı atlar, gerek kışın dondurucu soğuğu, gerekse doğada yalnız oldukları için kurt ve yabani köpekler tarafından öldürülüyor. Yılkı atları yaşam mücadelesi verdiği bu alanlarda aynı zamanda bazı gönüllü eğitmenlerce eğitilerek bir tutku olarak da biniliyor" dedi.
Hörmetçi Mahallesi’nde oturan ve zaman zaman yılkı atlarının olduğu bölgeye giderek onları eğitmeye çalışan ve binen Ahmet Doğmuş, bölgede at yetiştirme, eğitme ve binicilik geleneği olduğunu söyledi. Ahmet Doğmuş, şöyle dedi:
"Kendimi bildim bileli ata binme becerisini gösteririm ve at üzerindeyim, yetiştiririz. Atlar sürekli elimizde olduğu için atlar bize alışır önce. Ondan sonra belli bir eğitime tabi tutarız. Onlara ilgi göstererek bizimle alaka kurmasını sağlarız. Böylece bize daha kolaylık sağlar eğitimde."

FOTOĞRAFLI