Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları'nın uçaklarına dün gece havada yıldırım isabet etti. THY uçağı Ankara'ya, Pegasus uçağı ise Sabiha Gökçen Havalimanı'na acil iniş yaptı. Peki, neden kar yağarken yıldırım düşüyor? Bu sorunun cevabını araştırdı. CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, bu doğa olayını şöyle açıkladı:
"Hava sıcaklığı düştüğünde, içinde bulunan sistem üzerinden geçtiği yerlere kar bırakmaya başlar. Ancak bu bölge, deniz kenarında veya göle kıyısı varsa, sudaki buharlaşma, havaya katılır. Havaya katılma ile birlikte bu durum ekstra bir yük oluşturur. Bu yükün atılması yıldırım ve şimşek yoluyla meydana gelir. Meteorolojide buna 'deniz veya göl etkisi' denir.
UÇAKLARA ETKİ EDER Mİ?
Şimşek ve yıldırım düşmesi gibi bir durumla karşılaştığınızda bunun anlamı kar yağışının normalden fazla olacağıdır.
Uçaklarda bu tür durumların meydana gelmesinde yani yıldırım isabet etmesinde, gövde ve kanatlarda özel paratoner sistemleri oluşan yükün atılmasını sağlar. Ancak zaman zaman bu tür aşırı elektrik yükleri, uçağın elektronik sistemlerine zarar verebilir. Bu durumda pilotlar en yakın havalimanına veya kalktıkları yere inerler."
Dün gecede Türk Hava Yolları'nın İstanbul-İsfahan (İran) seferini yapan yolcu uçağına havada yıldırım isabet etti. Uçak Ankara'ya iniş yaptı. Pegasus Havayolları'nın İstanbul-Kharkiv seferini yapan yolcu uçağına yıldırım isabet etti. PGT-4750 sefer sayılı uçağının burnunda hasar meydana geldi.Uçak daha sonra, Sabiha Gökçen Havalimanı'na geri dönerek sorunsuz bir şekilde inişini gerçekleştirdi.Yıldırım isabet eden Pegasus uçağının kaptan pilotu ile Hava Trafik Kontrol Kulesi arasında ki diyoloğun ses kaydına ulaşıldı. Konuşma şöyle gerçekleşti:
Pilot: İyi akşamlar, şu an 1.2. 0'a tırmanıyoruz. Fakat kalkıştan sonra yıldırım çarpması sonucu tekrar Sabiha Gökçen'e iniş talep ediyoruz.
Kule: 762 anlaşıldı 1.2.0 'a tırmanışa devam etmek istiyor musunuz?
(BB)