SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç.Dr. Aliye Özenoğlu, Türkiye’de yılda kişi başına 30 kilo tavuk, 8 kilo balık tüketildiğini belirterek, deniz ürünleri tüketimi açısından Türkiye’nin ülkeler arasında son sıralarda olduğunu söyledi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen balık tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğunu dile getirdi. Türkiye’de insanların çok az balık tükettiklerini ifade eden Doç.Dr. Özenoğlu, deniz ürünleri tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti.
Doç.Dr. Aliye Özenoğlu, balığın doymamış yağ asitlerinden olan EPA ve yönünden zengin olduğunu belirterek, "Bu yağ asitlerinin kalp hastalıkları, inflamatuar ve romatolojik hastalıklar, insülin direnci, demans ve ruhsal bozukluklar gibi pek çok hastalığa karşı koruyucu olduğu çalışmalarla gösterilmiştir. Bu nedenle, beslenmede omega 3 yağ asitlerinden zengin olan somon, ton, uskumru, sardalye gibi yağlı balıkların tüketilmesi sağlığın korunması bakımından önemlidir. Kronik hastalıklardan korunmak için haftada en az 3 porsiyon yağlı balık tüketilmesi önerilmektedir" dedi.
30 KİLO TAVUĞA KARŞI 8 KİLO BALIK
Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olan Türkiye’de balık tüketiminin oldukça az olduğunu dile getiren Doç.Dr. Özenoğlu, "Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye, ülkeler arasında deniz ürünleri tüketimi açısından son sıralarda yer almaktadır. Türkiye’de, yıllık kişi başına 30 kilo tavuk, 27 kilo kırmızı et ve 8 kilo balık tüketiliyor. Balık tüketiminde dünya ortalaması yıllık 16 kilo olarak belirlenirken, İzlanda’da tüketilen balık miktarı kişi başına 90, Japonya’da 75, AB’de 26, ABD’de 24, Mısır’da 16, Suudi Arabistan’da 10 kilo, Türkiye’de ise 8 kilo ile balık tüketiminde son sıralarda yer alıyor" diye konuştu.
BESLENME ALIŞKANLIĞI ETKİSİ
Balık tüketimin düşük olmasında atalarımızdan gelen beslenme alışkanlıklarının, hazırlanmasının zaman alması ve kokusuna tahammül edememe gibi nedenlerin etkili olduğunu söyleyen Doç. Dr.Özenoğlu, "Orta Asya’dan geldiğimiz için un, hamur ve et üzerine kurulu mutfağımız var. Balığı çok tüketen Karadenizliler bile ağırlıklı olarak hamsi tüketmekteler. Ege, Akdeniz ve İstanbul’da iç kesimlere göre biraz daha fazla balık tüketiliyor ama halkımız balığı pek sevmiyor, hatta bazıları balıktan korkuyor veya tiksindiği için tüketmiyor. Balık, omega 3 yağ asitleri dışında protein, fosfor, çinko, B12 vitaminleri yönünden de zengin bir besindir. O nedenle her yaş grubunda yeteri kadar tüketilmesi teşvik edilmelidir" dedi.
YILDA 600 BİN TON BALIK AVLANIYOR
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem ise Türkiye’de yılda ortalama 600 bin ton balık yakalandığını bunun 450 bin tonunun tüketildiğini 150 bin tonunun ise balık unu ve yağı fabrikalarında kullanıldığını söyledi. Türkiye’deki balık tüketiminin Arap ülkelerinden bile daha az olmasının çok üzücü bir durum olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Erdem, "Ülkemizde balığı insanlar yanlış tanıyorlar. Balık besin değerleri açısından çok önemli bir ürün ancak Türkiye’de sofralarda hak ettiği oranda yer almıyor. Türk halkı protein ihtiyacını tavuk ve baklagillerle sağlıyor. Mutlaka beslenmemizin içinde balığa daha çok yer vermeliyiz" dedi.
125 gram balık etinin bir porsiyona denk geldiğini bunun da maliyetinin ortalama 2 TL olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Erdem, "Vatandaşlarımız tavuk dönerden daha uygun fiyata öğünü balık tüketerek gerçekleştirebilirler. Balık tüketiminin artırılması memleket meselesi olması lazım. İnsanlarımızın tavuk dürüm yerine balık ekmek tüketmeli" diye konuştu.