TÜRKİYE'de sayıları 150'nin altına düşen Yezidiler'in yılın son bayramı olan 'Ezi' bayramı, Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı köylerde kutlandı. Sayıları az olan Yezidiler'in bayramını Müslüman komşuları da kutlayarak, hoşgörü mesajını verdi.
Avrupa'da sayıları 150 bini bulan, Türkiye'de ise 150 kişinin altına düşen Yezidiler, yılın son bayramı 'Ezi' bayramını Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı köylerde gelenek ve göreneklerine göre kutladı.
Beşiri Uğurca Köy Muhtarı Yusuf Tağay ve ailesinin bayramına çevredeki Müslüman köy ile mezra sakinleri de katıldı. Almanya'da yaşayan Yezidi Şeyhi İsmail Tulan, 23 yıldır topraklarından uzak olduğunu belirterek, "Bu yıl bayramı toprağımızda kutlamak için geldiğimde gözlerim yaşardı. Toprağımızda bayram kutlamak bir başka güzeldir. 20-30 yıl önce şenlik havasında geçen bayramlar, şimdi sayımız azalsa bile yine de baba ocağında bayramımızı kutlamanın sevincini yaşıyoruz" dedi.
Uğurca Köy Muhtarı Yusuf Tağay ise bu yıl çevre köylerdeki Müslüman köylerden çok sayıda konuk ağırladıklarını belirterek, "Bu yıl Beşiri'nin köylerinden çok sayıda konuk ağırladık. Biz de Müslüman kardeşlerimizin bayramında ziyaretlerde bulunmayı görev biliyoruz. Onlar da bizim bayramlarımızda sağolsunlar bizleri yanlız bırakmıyorlar. Yüzyıllardan beri birbirimize karşı hep hoşgörülü davrandık" diye konuştu.
'YILDA ÜÇ BAYRAMIMIZ VAR'
Yezidi Şeyhi İsmail Tulan, yılda 9 gün süreyle tuttukları oruç için üç bayram kutladıklarını anlatarak, "Şems, Xudan ve Ezi bayramı olmak üzere üç bayram kutluyoruz. Yılın son bayramı, üç gün sürecek. Bayram geldi mi kurban kesiyoruz. Dar gelirlilere yardım dağıtıyoruz. Bayramımıza çevredeki köy ve mezralarda oturan Müslüman kardeşlerimizin de gelmesi ayrı bir güzelliktir. Almanya'da da bayramı kutluyoruz ama bu coğrafyada bayramı kutlamak daha duygulu. Bu arada Tahari Köyü'nde de Ezi Bayramı'nı kutladık. Ezidiler'in çoğu bugün Avrupa'da ama bugün biz Türkiye'de tek-tük kalan Yezidileriz. Yılda 9 gün tuttuğumuz orucun son bayramını yapıyoruz. Çevredeki komşu köyler de bayramımıza gelmeleri bizi oldukça memnun ediyor. Biz de Müslüman kardeşlerimizin bayramına gidiyoruz" diye konuştu.