- ORDU Valisi Kenan Çiftçi, Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize-Artvin yaylalarını birleştiren 'Yeşil Hat' Projesi ile yaylalarda eko-turizmin hareketleneceğini söyledi.
Çalışmalarına önceki yıl Ordu'dan başlanan daha sonra Samsun'un da dahil olduğu Doğu Karadeniz yaylalarını bir yol ile birbirine bağlayan yaklaşık 2 bin 500 kilometrelik 'Yeşil Hat' Projesinin 234 kilometrelik Ordu sınırları içinden geçtiği belirtildi. Ordu Valisi Kenan Çiftçi, projenin bütün Karadeniz yaylalarını birleştiren bir yol olduğuna dikkat çekerek Ordu’daki 234 kilometrelik yolun 130 kilometrelik bölümünde Karayolları ve Özel İdare tarafından çalışma yürütüldüğünü, kalan kısmın ise gelecek yıl tamamlanacağını söyledi. Projenin ödeneğinin Kalkınma Bakanlığı tarafından sağlandığını belirten Vali Çiftçi, "Bu projenin ilk etabı yaklaşık 30 milyon TL tutarında. İlk etabı tamamlanınca diğer etaplarına geçilecek. Proje yaylalar arasındaki turizmin canlandırılabilecek ve eko-turizmi hareketlendirebilecek bir projedir. Kabadüz-Çambaşı arasındaki yolun iyileştirilmesi, Çambaşı Kayak Merkezi'nin yapımı, Yeşil Hat'ın yapılması, tüm bunları topladığımızda Ordu turizmine çok fayda sağlayacağını hem ümit ediyoruz, hem de düşünüyoruz. Bu yatırımların meyvelerini yavaş yavaş almaya başladık. Önümüzdeki yıllarda çok farklı ülkelerden turistleri buralarda görmeye başlayacağız" dedi.
Vali Çiftçi, yaylalara gelen ziyaretçi sayısında son yıllarda ciddi derecede artış yaşandığına dikkat çekti. Vali Çiftçi, "Özellikle Avrupa'ya baktığımızda, bu kadar yeşilin bol olduğu ve denizin bu kadar güzel olduğu nadir yerlerden birisi burası. Buradaki yaylalardaki bitki örtüsüne, insanların yaşam alanlarına baktığımızda, diğer insanlar burayı görmek, buraya gelmek istiyorlar. İnsanlar buraların güzellikleri farklı kaynaklardan öğrenmişler. Bu güzellikleri öğrenince de bu güzellikleri yerinde görmek ve yaşamak istiyorlar. Buralarda farklı etkinlikler yapmak istiyorlar. Burada dört mevsim etkinlik ve aktivite yapabilme imkanına sahipler" diye konuştu.
Vali Çiftçi, 'Yeşil Hat' Projesi kapsamında yapılan yol üzerinde doğal yapısı bozulmayan Mesudiye İlçesi'ne bağlı Zile Obası'nda 150 yıl önce yapılan yapıların orijinalliğini koruduğunu söyleyerek "Orijinal özelliği korunduğu zaman, yurt dışından gelen turistlerin dikkatini çekiyor. Bizim de dikkatimizi çekiyor. Belirli bir düzen içerisinde, belirli bir plan içerisinde ve insanlar bu tarihi geleneklerini korumuşlar. Bizim diğer yaylalarımızda da, şehirlerimizde de bu otantik yapıyı korumamız gerekiyor. Zile Obası da bu örneklerden bir tanesidir. Bu örnekleri çoğaltmamız gerekiyor" dedi.