Mustafa ÖZDABAK - Elvan EZBER - Ümit TÜRK - Süleyman KAYA - İbrahim AKTÜRK - Enver ALAS - Arzu KAYA - Yaşar KAÇMAZ / İSTANBUL, ()
İstanbul'da saat 09.00 sıralarında başlayan sağanak yağmurilerleyen saatlerde şiddetini artırarak devam etti. Yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşandı. Yollarda su birikintileri oluştu. Araçlar su birikintileri içinden güçlükle ilerleyebildi. Yazlık elbiseleriyle yağmura yakalananlar sırılsıklam oldu. Vatandaşlar duraklar sığınarak yağmurdan korunmaya çalıştı.

METEOROLOJİ'DEN UYARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından acil uyarısı yayınlandı. Kuvvetli Yağış sonrası su baskını - yıldırım - ani sele karşı uyarılan duyuruda şöyle denildi:
"Halen İstanbul çevresinde devam eden yağışların, öğle saatlerinden sonra etki alanını arttırarak İstanbul, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış şeklinde devam etmesi beklendiğinden oluşabilecek olumsuzluklara karşı (lokal su baskını, yerel dolu, kısa süreli kuvvetli rüzgar vb.) yetkililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerekmektedir."
MAHSUR KALAN YOLCULARI İTFAİYE KURTARDI
Şişli Piyalepaşa Bulvarı’ında rögarların taşması sonucu su basan yolda şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bir şirkete ait servis minibüsü arıza yaptı. 12 yolcusu ile araçta mahsur kalan şoför Mustafa Başdağ aracın biranda stop ettiğini, itfaiye, AKOM ve polisi aramasına rağmen 2 saat kimsenin gelmediğini söyledi.
Minibüsün suda kaldığını gören bazı sürücüler kontak kapatarak su tahliyesini beklerken bazı sürücüler ise sudan geçmeyi denedi. Yoğunluk nedeniyle 2 saat sonra olay yerine ulaşan itfaiye ekibi, minibüsün yanına yanaşarak yolcuları tahliye etti.
FERİKÖY’DE GECEKONDULARI SU BASTI
Şişli Feriköy’de yol kenarında bulunan bazı gecekonduları su bastı. İşten dönen Gülistan Sağlam evine su bastığı için içeri giremedi. Yetkilileri aramasına rağmen kimsenin gelip suyu tahliye etmediğini söyleyen Gülistan Sağlam, her yağış sonrası bu manzarayla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Bazı gecekondu sahipleri de evlerinin önünü su basması sonucu dışarıya çıkamadı. Bazı telefon direkleri de şiddetli yağışta yıkıldı.
Bağcılar, Kemalpaşa Mahallesi, Azim Sokak üzerinde bulunan 6 apartmanın da bodrum katları, sağanak yağmur nedeniyle sular altına kaldı. Savaştan kaçarak gelen 7 çocuklu Suriyeli bir ailenin eşyaları kullanılamaz hale geldi. Vatandaşlar, Tavukçu Deresi'nin taşması yüzünden evlerinin sular altında kaldığını söyledi. Bir kişi de “Belediye yetkilileri neden önlem almıyorlar. Bu zararımızı kimler karşılayacak” diye dert yandı. Belediye işçileri sokak ve caddelerde temizlik çalışması yaptı.
KARAYLA DENİZ BİRLEŞTİ
Yağışın en etkili olduğu yerlerden biri de Üsküdar sahiliydi. Yağmur nedeniyle sahil yolu nehire dönüştü. Dize kadar çıkan su döküldüğü yerde karayla denizin birleştiği görüntüsü verdi. Sahil yolunda hem yaya hem araç trafiği felç oldu. Araçlar suyun yüksekliğinden dolayı olduğu yerde kaldı. Hareket edemeyen araçların sürücüleri de arabalarının içinde beklemek zorunda kaldı.
Acelesi olan yayalar ise nehire dönen yolda karşıdan karşıya geçmek için zorlu mücadele verdi. Kimi arkadaşının elinde tutarak birbirine destek olurken kimi de akıntıya karşı güç bela direnerek karşıya geçti. Yaklaşık bir saat süren sağanak yağışın durmasının ardından hayat normale döndü.
SEL SULARI ASFALT SÖKTÜ
Sel suları, Dolapdere'de asfaltı kaldırdı. Asfaltın kalkması ve oluşan çukurlar nedeniyle araç sürücüleri zor anlar yaşadı. Dükkanı sular altında kalan bir esnaf, daha önce hiç bu kadar şiddetli bir yağmur görmediğini belirterek, "Yüksek yerlerden gelen sel suları asfaltı söktü. Yağmur sularını götürecek bir tane rögar yok" dedi. Öte Piyalepaşa Bulvarı'na dökülen yağmur suları adeta bir şelale görüntüsüne neden oldu.
FULYA SAVAŞ ALANI GİBİ
Etkili olan sağanak yağmurda sel sularının taşıdığı kaldırım taşları caddelerdeki ulaşımı aksattı. Beşiktaş Fulya'da sel sularının çekilmesiyle caddelerde ortaya çıkan görüntüler görenleri hayrete düşürdü. Yüksek yerlerden gelen sel suları kaldırım taşları ve çakıl taşlarını Fulya'nın en işlek caddelerinden Hakkı Yeten Caddesi'ne kadar getirdi. Sel sularının geldiği sırada bazı sürücülerin yolun ortasında kaldığı görüldü. Yol üzerindeki taşlar sürücülerin zor anlar yaşamasına neden oldu.
Cadde üzerinde bulunun bir işyerinde çalışan Ali Ay adlı vatandaş sel sularıyla birlikte caddedeki su seviyesinin 70 santimetreye kadar yükseldiğini söyledi. Yağmurun şiddetinin artırmasıyla sel sularının caddeyi doldurduğunu ifade eden Ay, "Yüksek noktalardan gelen sel suları buraya kaldırım taşlarını getirdi. Trafikteki araçlar cadde üzerinde mahsur kaldı" diye konuştu.
Okmeydanı'nda da yollar göle döndü. Araçlar Okmeydanı Köprü altında biriken sular nedeniyle mahsur kaldı.
DİN ALİMLERİ DE YAĞMURDAN ETKİLENDİ
İstanbul'da sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağmur din alimlerini de etkiledi. Dünya Müslümanları temsilcilerinin İstanbul'da bir araya geldiği Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi toplantısının sonuç bildirgesinin açıklanacağı konferans öncesi konferansın yapılacağı otelin girişini su bastı. Otel çalışanları 32 ülkenin dini temsilcilerinin katıldığı konferansın gerçekleştiği otel girişinde biriken yağmur sularını çek çek yardımı ile boşaltmaya çalıştı.
İBB'DEN YAĞIŞ AÇIKLAMASI: BİR SAATTE 420 SU TAHLİYE MÜRACAATI GELDİ
İstanbul'da sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağmurla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:
"08.30 sıralarında Terkos Gölü üzerinde yerel ve ani olarak gelişen şiddetli yağış Küçükçekmece, İkitelli bölgesinde başlayarak Bağcılar, Güngören ve Haliç çevresinde çok etkili oldu. Hızlı hareket eden bulutlar kısa sürede Anadolu Bölgesi'ne geçerek yağış Üsküdar, Ümraniye ilçeleri üzerinde etkili oldu.
Yağış yerleşim alanlarında etkili olduğu gibi özellikle Terkos, Sazlıdere, Alibey, Elmalı ve Ömerli su toplama havzalarına ciddi yağış bıraktı.
Bölgesel olarak başlayan yağış 60 dakikada metrekareye 60-70 kg. yağış bıraktı.
Sazlıdere 70 Kg.
Küçükçekmece 60 Kg.
İkitelli 57 Kg.
Beşiktaş 46 Kg.
Bağcılar 43 Kg.
Kadıköy 42 Kg.
Eminönü 37 Kg.
Fatih 29 Kg.
Eyüp 22 Kg.
Şile 20 Kg.
Yağışlar bazı yol ve geçit altlarında su birikintilerine neden oldu. Trafikte aksamalar meydana geldi, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. AKOM, İtfaiye, Yol Bakım Onarım Müdürlüğü ve İSKİ, alarma geçerek gelen ihbarlar doğrultusunda su baskınlarına müdahale etti. Birimlere bir saatte 420 su tahliyesi müracaatı geldi. 55 motopomp, 28 vidanjör, 15 Kuka (kanal açma aracı) ile 200 personel tahliye çalışmalarına katıldı."
(FOTOĞRAFLI)