YENİDEN (EK BİLGİLERLE)

---------

İSTANBUL, () BASIN Konseyi, twitter'ın kapatılmasıyla ilgili olarak, sorumluların cezalandırılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Ülke genelinde mahkeme kararı bulunmamasına rağmen twitter'a tümüyle yasak getiren TİB suç işlemiştir" denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Basın Konseyi, Sorumluların cezalandırılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. Gerçeklerden korkanlar yasaklara sığınırlar, özgürlükler kendilerine güvenenler içindir... Demokrasilerde standartların özgürlüklerle belirlendiği bir çağda, Dünya'nın sancılı iklimindeki yasaklamalar Türkiye adına utanç verici, Türk insanını adına aşağılayıcı bir durum olarak görüyor ve kınıyoruz. Sosyal Medya çağdaş insanın gözü,kulağı, dili olmuştur.  Basın Konseyi olarak, özgürlükler ve çağdaş Türkiye adına bir çağrıda bulunuyoruz:

Haberleşme özgürlüğümüze, hangi gazeteyi okuyacağımıza, hangi televizyonu izleyeceğimize hiç bir şekilde ve koşulda karışılmasını istemiyoruz... Yasal hakları olmadan twitter'ı tümüyle kapatanlar suç işlemişlerdir. Basın Konseyi olarak, Sosyal Medyaya getirilen bu yasağın kaldırılması için TİB'e başvuru yapılmıştır."

MİLYONLARCA KİŞİ MAĞDUR EDİLDİ

Suç duyurusunu,   Basın Konseyi Başkanı  Pınar Türenç, avukatları aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yaptı.  Dilekçede,  Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Başkanı
Ahmet Cemalettin Çelik ve    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'i haberleşmenin engellenmesi ve görevi kötüye kullanma suçunu işlediklerini belirterek kamu davası açılması talep edildi.

Suç duyurusunda şunlara değinildi:

" 20.03.2014 gecesi itibariyle “www.twitter.com” internet sitesine erişim TİB Başkanlığınca engellenmiştir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının internet sitesinden yapılan sorguya göre sözkonusu engelleme üç mahkeme bir savcılık kararına dayandırılmaktadır. Ancak dayanak kararların twitter’daki bazı hesapların kapatılmasından ibaret olduğu, sitenin tamamının engellenmesini içermediği anlaşılmaktadır. Örneğin, kamuoyuna yansıyan İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 03.02.2014 gün ve 2014/18 D.İş sayılı kararında yalnızca “İsmet Özel adına sahte olarak oluşturulmuş itiraza konu twitter hesaplarının kapatılmasına” karar verilmiştir. Yine İstanbul C.Başsavcısı Hadi Salihoğlu bugün yaptığı açıklamada, “sözkonusu yasağın kendileriyle ilgili olmadığını, idari bir karar olduğunu” belirtmiştir. TİB’in başvurduğu bu yol, tümüyle hukuka aykırı, keyfi bir girişimdir. Bu keyfi girişim için bazı mahkeme kararlarına atıf yapmak, o kararları veren yargıçlara yapılmış en büyük haksızlıktır, insafsızlıktır, ayıptır. Suç duyurumuza konu yasaklama, hem Basın Konseyi Başkanı olarak hem de @pturenc ismiyle bir twitter kullanıcısı olarak müvekkilimizi yakından ilgilendirmektedir. Düşünce ve ifade özgürlüğüyle, halkın haber alma hakkına yönelik bu müdahale, milyonlarca twitter kullanıcısını haksız şekilde mağdur etmiştir.  Anlatmaya çalıştığımız nedenlerle hukuksuz olarak twitter.com internet sitesine erişimi tamamen engelleyen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Başkanı Ahmet Cemalettin ÇELİK ve BTK Başkanı Tayfun ACARER hakkında soruşturma yapılarak kamu davası açılmasını diliyor, durumu takdirlerinize sunuyoruz"