(EK BİLGİLERLE YENİDEN)

------------------------------ 

 Özgür ALTUNCU -İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, () BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Olaylarının yıldönümünde Taksim için yapılan toplanma çağrılara sert tepki gösterdi. Sultangazi belediyesinin yeni hizmet binasının açılışında konuşan Erdoğan Taksim için saat 19:00'da çağrı yapıldığını hatırlatarak," Taksim'e çağırıyorlar. Geziciler, Taksim'e çağırıyorlarmış. Ben buradan sesleniyorum tüm halkıma. Bu oyuna gelmeyin. Bu safiyane bir çevrecilik eylemi değildir. Burada samimiyet yoktur. Burada dürüstlük yoktur. Burada Taksim'i anıtlaştırma noktasında attığımız ve atacağımız adımları engelleme yöntemleri vardır"diye konuştu.

 "GEZİ'DE OLDUĞU GİBİ GELEMEYECEKSİNİZ"

 Paralel yargının da Gezi eylemcileriyle beraber olduğunu savunan Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Eğer buraya gelme gibi bir durumun içine girerseniz. Kusura bakmayın. Güvenlik güçlerimiz kesin talimat almışlardır. Gereği neyse A'dan Z'ye bu yapılacaktır. Geçen Taksim olaylarında olduğu gibi, Gezi olaylarında olduğu gibi oralara gelemeyeceksiniz. Çünkü yasalara uymak zorundasınız. Bir yerde herhangi bir eyleme izin verilmiyorsa, ona uyacaksanız. Uymuyorsanız, devlet güvenlik için gereğini neyse bunu yapacaktır. ondan sonra 'yok şöyle oldu' 'yok böyle oldu' yok.

 "BURASI YOL GEÇEN HANI DEĞİL"

 Toplantı yapmak için alanlar belirlediklerini söyleyen Erdoğan, " Gelirsin bildirimde bulunursun. Biz nasıl gidip Yenikapı'da meydanda sen de gidersin, orda yaparsın. Biz nasıl gidip de Maltepe'de orada hazırladığımız meydanda yapıyorsak, sen de gidersin orada gösterini yaparsın. 'İsteğim yerde isteğim gibi yaparım' yok. Neresi uygun görülürse orda yapacaksın. Burası yol geçen hanı değil. Normal hayatın akışı devam edecek. Sen de gelip bu tür hakkını kullanacaksın" şeklinde konuştu.

 "SOKAKTAN MEDET UMUYORLAR"

 Muhalefet partilerini eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan," Biz her meseleyi demokrasi içinde çözmenin gayreti içerisindeyken birileri başka gayretlerin peşinde. Muhalefet siyaseti bir kenara bırakıyor. TBMM'yi, demokrasiyi, hukuku bir kenara bırakıyor. Ya sokaktan medet umuyor, ya da terör örgütlerinden medet umuyor"dedi.

 MUHALEFET LİDERİ OLAMADI

 Başbakan Erdoğan eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Bir ana muhalefet partisi düşünün ki, sokak eylemlerini, sokak çatışmalarını teşvik ediyor. Dünyanın neresinde ana muhalefet partisinin vekilleri, polisle çatışan eylemcilere para verir. Dünyanın neresinde milletvekilleri eli kanlı, dünyada terör örgütü olduğu kabul edilen örgütlere açıktan destek verebilir. Dünyanın neresinde ana muhalefet partisinin başındaki kişi gençleri sokağa çıkma, polisle çatışma talimatı verir. Meselelerinin sokakta çözülmesini savunuyorsa neden o koltukta ? Meselelerin sokakta çözülmesini savunan bir genel başkan en başka kendi kendisini inkar eder. Sokaktaki eylemciyi teşvik edeceksin. Terör örgütlerinin sırtını sıvazlayacaksan, o makamı neden işgal ediyorsun?. Zaten yakında da gider. Orda kalması mümkün değil. Fazla tutmazlar göreceksiniz. Siyaset üretemiyor. Dikkat edin partisinin daha lideri olamadı. Genel başkanı olamadı. Sadece oraya genel müdür oldu."

EYLEMCİLERE PARA VEREN VEKİL İDDİASI

İsim vermeden bazı Muhalefet Milletvekillerine sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan," Bir milletvekili gelir de sokağın ortasında TOMA'ların önünde yatar mı ? Bir milletvekili cam çerçeve indiren teröristlerle beraber olur mu ya ? Polise ateş atan, molotof sallayanlarla beraber olur mu ya. Avucunun içine iki tane mermi almak suretiyle güya polisi yaralama yoluna gider mi ya ? Bunlarda her numara var. Bunlar siyaset üretebilseydiler zaten gidip Pensilvanya'nın dizinin dibine çökmezlerdi"diye konuştu.

 FİLM İDDİASINI TEKRARLADI

 Konuşmasında hakkında film hazırlığı içinde olunduğunu tekrarlayan Erdoğan, " Şahsımla alakalı bir film hazırlığı içerisine girmişler. Yurtdışında plato yaptırıyorlar şu anda. Artist bulamıyorlarmış. Artist burada. Ne arayıp dolanıp, sağa sola gidiyorsunuz. Aslı burada benzeri de içinizde o zaman. Ailemize varıncaya kadar, her türlü adımı atıyorlar. Dertleri şu Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde acaba Ak partinin çıkaracağı adayı nasıl zedeleriz? İnanıyorum ki, Sultangazi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de patlayacak "dedi.

 Son dönemdeki bütün konuşmalarında olduğu gibi paralel yapı olarak suçladığı cemaati de eleştirmeyi sürdüren Erdoğan bu yapının bazı siyasileri ve gazetecileri dinlediğini iddia etti. Erdoğan, " Merhum Erbakan'dan tutunuz hala yaşayanlara kadar. Hepsi ortada. Hem Pensilvanya, hem muhalefete gereken dersi aldılar. Türkiye'de Amiral gemisi diye havalarda uçan, ayakları yerden kesilen gazetelerin de mensupları, köşe yazarları, patronları vesaire, onlar ilgili de aynı şekilde dinlemeleri yaptılar. Onlar hakkında da raporları hazırladılar. Gündemi değiştirmeye çalışıyorlar. İstedikleri kadar uğraşsınlar, gündemi değiştiremeyecekler. Bizler hukuk içinde, demokrasi içinde bu darbe girişiminin hesabını sormaya devam edeceğiz" diye konuştu.

 BAHÇELİ KILIÇDAROĞLU BULUŞMASINA ELEŞTİRİ

 CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile MHP Lideri Bahçeli'nin dün Ankara'da bir araya geldiklerini hatırlatan Erdoğan buluşmayı eleştirdi. Erdoğan, " Bunlar dün bir araya gelmişler. Ana muhalefetle, yavru muhalefet. Beraber kafa kafaya vermişler. Bugün gazeteler diyor ki, ilkeleri konuşmuşlar, ismi değil. Daha isim bulamamışlar. Neyin ilkesini konuşuyorsunuz. Çatı var mı ya, 30 Mart'ta çatı uçtu. Çatı filan uçtu. Orada da beraber oldunuz, bir oldunuz. İkiniz bir araya gelseniz yüzde 47.5 edemezsiniz. 40 çürük yumurtadan bir sağlam yumurta çıkmaz.Bunların durumu bu" diye konuştu.

 İZDİHAM YAŞANDI İLGİ SOKAKLARA TAŞTI

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Sultangazi'de büyük ilgi gösterildi. Belediyenin önünü dolduran vatandaşlar zaman zaman izdihama yolaçtı. Arada kalıp ezilme tehlikesi geçiren çocuklar, baygınlık geçiren yaşlılar oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 30 Mart seçimlerinde Sultangazi'nin Ak Parti'ye rekor oyla destek olduğunu hatırlatarak vatandaşlara teşekkür etti. Konuşmasının ardından kalabalığa hediyeler dağıtan Erdoğan Yeni Belediye binasını gezerken de balkona çıkıp vatandaşlara el salladı. Erdoğan, Sultangazi'den ayrılırken de sokaklara dolduran vatandaşların yoğun ilgisiyle uğurlandı.

 ÖA (MK) (FOTOĞRAF)