Yazıişleri müdürlerine not: Haberde geçen Ümran İnan adı Umran İnan olarak düzeltilmiştir.
----------------------------------------------------------------------------------
  ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Koç Üniversitesi'nde Enerji politikaları konusunda seminer verdi. ABD'li Bakan Moniz, konuşurken ses düzeninde teknik bir sorun yaşandı. Salona kaplayan ses ABD'li Bakanı korkuttu. Gözlerini kapayıp sesin geldiği yöne bakan Moniz, arıza düzelince, "O tarafta kurbağa var" diye espri yaptı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA ÇALIŞMAK İÇİN DÖNDÜM
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan tarafından öğrencilere akademik kimliğiyle tanıtılan ve sahneye davet edilen ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, ABD Enerji politikaları hakkında öğrencilere sunum yaptı. Moniz, üçüncü kez üniversiteden devlete transfer olduğunu belirterek, " Ben kamu hizmetini seviyorum. Benim geri dönmemin sebebi, taşıdığım sorumluluklar. Obama yönetimine iklim değişikliği konusunda çalışmak için verdiği sözlere yardımcı olmak için döndüm" dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ÖNLEM İÇİN VAKİT YOK
"Enerji kaynakları konusunda inovasyon çabalarımızı hızlandırmamız gerekir" diyen Moniz, "Enerji sisteminin hala önemli bir bölümü fosil yakıtlardan oluşuyor. Daha düşük karbonlu bir geleceğe evrilmemiz gerekiyor, kesinlikle harekete geçmemiz gerekiyor. Yeni çözümler, elli yıllık bir zaman çizelgesini ortaya çıkarıyor. Bizim elli yılımız yok. Birkaç on yıl içerisinde dönüşüm hızımızı arttırmamız gerekiyor. İklim değişikliğini etkileri sadece 20 yıllık bir şey değil, biz bunu şimdi hissediyoruz. Daha büyük fırtınalar oluyor. Deniz seviyeleri yükseliyor. Şuanda bakacak olursak Filipinler'deki Tayfunu görüyoruz. Kürüsel ısınmanın etkilerini yaşıyoruz. Kendimizi buna hazırlamamız gerekiyor" diye konuştu.
ENERJİ POLİTİKALARI, YENİ TEKNOLOJİLER
"Enerji alternatifleri konusunda tek bir çözüm olabilir mi?" diye soran Enerji Bakanı Ernest Moniz, "Güneş bir çözüm olabilir mi mesela? ABD'de bile her eyaletin farklı farklı çözümleri var. Pek çok faktör düşük karbon eğilimimizi belirlemektedir. ABD gibi bir ülkede maliyeti azaltacak bir şekilde yatırım yapmamız lazım. Kömür örneğini verdik. Kömür en karbon yoğun yakıt. Karbonun yakalanması ve depolanması teknolojisi var. Bütün teknolojilerde olduğu gibi burda da maliyeti düşürmeye çalışıyoruz. Petrol. Biz şuanda ABD'de daha fazla petrol üretiyoruz. Kaya yağı kullanıyoruz mesela. Bu ABD'nin küresel petrol piyasalarından çekildiği anlamına gelmez. Güvenlik politikalarımıza devam edeceğiz. İlk kez bu yıl, ABD ithal ettiğinden daha fazla petrol üretti. Petrole bağımlılığımızı azaltmak için çalışıyoruz. Alternatif yakıtlar, yeni nesil biyoyakıtlar geliştirmeye çalışıyoruz. Yosunlardan elde edilen biyo-dizel var mesela. Bu konuda araştırmalar yapıyoruz .Araçlar için elektrik kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Sadece 4 yıl içinde oto akülerinin maliyeti azaldı ama hala pahalı bir ürün. Doğalgaz. Kaya gazı imalatı konusunda etkiler söz konusu oldu. ABD'deki fiyatı Avrupa'dakinin dörtte biri kadar" ifadelerini kullandı.
ABD'NİN NÜKLEER ENERJİ POLİTİKASI
Seminerin soru cevap bölümünde bir öğrenci Avrupa'da bazı ülkelerin Nükleer Enerji'den vazgeçtiğini Japonya'nın da vazgeçmeyi düşündüğünü hatırlatarak, ABD'nin bu konudaki tutumunu sordu .ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz bu soruya, "Fukusima'dan dolayı tesisler kapalı. Belirsizlik var Japonya'da. Bu konuyu, kaynak yeterlilikleri ve kamuoyu tutumları belirliyor. Alman halkı nükleeri kaldırmak istiyorsa kaldırsınlar. Burda önemli olan onun yerine ne koyacaksınız. Bazı yerlerde kömür, nükleerin yerini alıyor. Japonlar zor durumda. Karbon hedeflerini yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor. Bence önemli olan konu, yeni nesil nükleer tesislerin fiyat performansı ne olacaktır ? Maliyetler aşırı olursa o zaman nükleer güç, bir seçim olacaktır" diye konuştu.
"TÜRKİYE ERBİL DİYALOĞUNDAN MUTLUYUZ"
Türkiye ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki yakınlaşmaya ABD'nin nasıl baktığı sorusuna da ABD Enerji Bakanı Moniz, "Çok mutluyuz. Diyalog düzeyinin artmasından memnuniyet duyuyoruz. Türkiye - Erbil, Türkiye-Bağdat diyaloğunun artmasından memnunuz" şeklinde yanıt verdi. Petrol güvenliği ve petrolün pazarlara ulaşımı konusunda da tarafların karar vereceğini belirten Moniz, " Buna anayasal yapılarına göre karar kendileri karar vereceklerdir "dedi.
Bu arada ABD'li Bakan Moniz, konuşurken ses düzeninde teknik bir sorun yaşandı. Salona kaplayan ses ABD'li Bakanı korkuttu. Gözlerini kapayıp sesin geldiği yöne bakan Moniz, arıza düzelince, "O tarafta kurbağa var " diye espri yaptı.
Seminerin ardından Rektör İnan, konuk bakana ABD'li bir fotoğrafçının yıllar önce Anadolu'da çektiği köylü kadın fotoğrafını hediye etti.