AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde yüz nakli olarak tıp tarihine geçen Uğur Acar, Turan Çolak ve Salih Üslün, ilk kez bir araya geldi.
Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan 20 yaşındaki Uğur Acar, 4'üncü yüz nakillisi 35 yaşındaki Turan Çolak ve 6'ncı hasta 54 yaşındaki Salih Üslün, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi bahçesinde bir araya geldi. Türkiye'nin 5'inci yüz nakil hastası Recep Sert'in de aralarında olmasını istediklerini ancak, dinlendiği için aralarına katılamadığını anlatan Uğur Acar, "Türkiye'nin ilk yüz nakillisi olarak arkadaşlarıma ameliyat sonrası yaşadıklarımı, tecrübelerimi aktarıyorum. Onların bu süreyi daha az sorunlu aşmaları için neler yapmaları gerektiğini söylüyorum" dedi.
Fiziki bir sorunu kalmadığını ancak, periyodik kontrollerinin sürdüğünü anlatan Acar, 21 Ocak'ta 'ikinci nakil yaşını' kutlayacaklarını bildirdi. Şu anda işi ve sağlığının sorunsuz olduğunu, her şeyin yolunda gittiğini dile getiren Acar, "İnşallah gönlümün sultanını da bulurum. Belki de 2014 yılı benim için dünyaevine girdiğim yıl olur" diye konuştu.
TURAN ÇOLAK'A İKİNCİ OPERASYON
Turan Çolak da yeni bir operasyon için gün saydığını söyledi. 15 Mayıs 2012'de yüz nakli olan Çolak, "Tek düşündüğüm; bir hafta sonra gözlerim ve yanağımdaki yağ için yapılacak operasyon. Doktorlar operasyonun çok kolay olduğunu, kısa sürede normal yaşamıma döneceğimi söylüyor. Ameliyat gününü sabırsızlıkla bekliyorum" diye konuştu.
SALİH ÜSLÜN'ÜN SAÇLARI UZUYOR
Henüz konuşma güçlüğü çektiği için işaretlerle kendini ifade edebilen 6'ncı yüz nakillisi Salih Üslün'ün, 23 Ağustos'taki yüz nakli ile aktarılan kafa derisinde saçları uzadı. Alt-üst çene, saç, deri ve dil dahil tam yüz nakli yapılan Üslün birkaç ameliyat daha geçirecek. Henüz katı gıdaları yiyemeyen ve sıvı gıdalarla beslenen Üslün, 5 yıldan sonra ilk kez normal yolla yemek yiyebilecek. Üslün, çok heyecanlı olduğunu, tadını unuttuğu gıdaları normal yolla yiyebilecek olmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.
YÜZ NAKİLLERİ NASIL OLMUŞTU
* 21 Ocak 2012 tarihinde Uşak'ta intihar sonucu hayatını kaybeden 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde, Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Uğur Acar'a nakledildi. Manavgat İlçesi Gebece Köyü'nde yaşayan ve 40 günlükken yangında alev alan battaniyenin üzerine düşmesi sonucu yüzü yanan Acar'a yapılan operasyon, Türkiye'nin ve üniversitenin ilk, dünyanın 16'ncı yüz nakli olarak tarihe geçti.
* AÜ'de 15 Mayıs 2012'de gerçekleşen ameliyatla da Uşak'ta intihar sonucu yaşamını yitiren lise öğrencisi 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzü, Turan Çolak'a nakledildi. İzmir'in Kiraz İlçesi'nde yaşarken 3.5 yaşında ocağa düşmesi sonucu yüzü yanan Çolak, bu ameliyatla Türkiye'nin 4'üncü, AÜ'nün 2'nci yüz nakillisi oldu.
* Muğla'daki tatili sırasında denizde yüzerken fenalaşıp ölen Polonyalı turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza'nın ailesi tarafından bağışlanan organlarından kullanılabilir durumda olan yüzü, 18 Temmuz 2013'de Antalya'da yapılan operasyonla Recep Sert'e nakledildi. AÜ'nün 3'üncü, Türkiye'de 5'inci yüz naklini yine Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yaptı.
* Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzü, AÜ'de Edirne'den gelen çiftçi Salih Üslün'e 23 Ağustos 2013'te nakledildi. 2008 yılında av tüfeğinin namlusu üzerine düşüp silahın ateş alması sonucu yaralanan ve bir dizi operasyon geçiren Üslün'e Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından yapılan nakil hastanenin 4'üncü, Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli operasyonu oldu.