2014 yılı Ulusal Yatırım Programı'na, Antalya'dan 7 sektörde 55 proje girdi. 4.5 milyar liralık projelerin bu yılki ödeneği yaklaşık 394 milyon TL olarak belirlendi.

Antalya İl Koordinasyon Kurulu'nun 2014 yılı ilk toplantısı, Vali Sebahattin Öztürk'ün Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT'e katılması nedeniyle Vali Yardımcısı Turan Eren başkanlığında gerçekleşti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde düzenlenen ve 2013 yılında yapılanlar ile 2014'te yapılacak yatırımların konuşulduğu toplantıda Vali Yardımcısı Eren, bunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

1116 PROJE TAMAMLANDI

Geçen yıl genel ve özel bütçeli kuruluşlar ile mahalli idareler tarafından 1888 adet projenin yürütüldüğünü ifade eden Turan Eren, bu projelerin 1116 adedinin tamamlandığını, 515 adedinde çalışmaların devam ettiğini, 77 adedinin ihale aşamasında olduğunu, 180 adedine ise henüz başlanılamadığını dile getirdi. Toplam bedelleri 7,1 milyar TL olan projeler için 2013 yılında 1,67 milyar TL harcandığını aktaran Turan Eren, geçmiş yıllarda ise bu projeler için 1,85 milyar TL harcandığını anlattı.

ASLAN PAYI YİNE ULAŞIMA

31 Aralık 2013 tarihi itibariyle ulaşım sektöründe 347 milyon TL, tarım sektöründe 186 milyon TL, eğitim sektöründe 152 milyon TL, enerji sektöründe 108 milyon TL, turizm sektöründe 37 milyon TL ve sağlık sektöründe 14 milyon TL harcama yapıldığını belirten Turan Eren, diğer kamu hizmetleri sektöründe de 365 milyon TL harcandığını söyledi.

2014 ÖDENEĞİ 393 MİLYON TL

Antalya genelinde 2014 yılı Ulusal Yatırım Programı'na ise 7 sektörde 55 adet proje girdiğini vurgulayan Vali Yardımcısı Turan Eren, toplam bedeli 4 milyar 571 milyon 770 bin TL olan projelerin 2014 yılı ödeneğinin 393 milyon 978 bin TL olduğunu anlattı. Bakanlıkların merkez teşkilatlarına ve toplulaştırılmış projelere tahsis edilen yatırım ödeneklerinin henüz kesinleşmediğini ifade eden Turan Eren, bu ödeneklerin ilgili bakanlıklar ve yatırımcı kuruluşların yatırım programları hazırlandıktan sonra belli olacağını sözlerine ekledi.

KARAYOLLARI'NA 237 MİLYON TL HARCANDI

Turan Eren'in açıklamalarının ardından kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri geçen yıl yaptıkları yatırımlar ile 2014'teki projeleri hakkında sunum yaptı. Yeni yılda göreve başlayan Karayolları 13. Bölge Müdürü Şenol Altıok, 2013 yılında ek ödeneklerle birlikte toplam 237 milyon liralık harcama yapıldığını belirtirken, Antalya'daki bölünmüş yol uzunluğunun 489 kilometreye ulaştığını söyledi.

ANTALYA-ALANYA OTOYOLU 2014'TE

Bölge müdürlüğünün sorumluluk alanında olan otoyol projelerinden de bahseden Şenol Altıok, 155 kilometre uzunluğundaki Antalya-Alanya Otoyol Projesi'ni 2014 yılı içerisinde yap-işlet-devret modeliyle ihale ederek tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

BATI ÇEVRE YOLU'NDA SON DURUM

Kenti yakından ilgilendiren Batı Çevre Yolu'nda ise çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü aktaran Şenol Altıok, Liman Kavşağı ile Duraliler Bölgesi'nde çalışmanın imar düzenlemelerinin tamamlanamaması nedeniyle beklediğini, Duraliler Bölgesi ile Kepez arasında kalan ormanlık alandaki ağaç kesim izinlerini aldıklarını ve buradaki çalışmaların hızla sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

ÇALIŞMALAR ZAMANINDA YAPILMALI

Toplantı sonunda kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine uyarılarda bulunan Vali Yardımcısı Eren, temmuz ayında verilecek 3 yıllık proje tekliflerinin yörenin ihtiyaçlarına ve hizmetin amacına uygun şekilde hazırlanması gerektiğini ifade etti. Yatırımcı kuruluşların projeler için finansman bulmakta çoğunlukla güçlük çektiğini vurgulayan Turan Eren, ödeneklerin geri dönmemesi için çalışmaların zamanında yapılması gerektiği yönünde uyarı yaptı.

AFETLERE KARŞI HAZIRLIKLI OLUNMALI

Vali Yardımcısı Turan Eren ayrıca, Antalya'nın her türlü afete maruz kalan bir coğrafyaya sahip olduğunu hatırlatırken, sel felaketleri başta olmak üzere tüm afetlere karşı hazırlıkların hassasiyetle yapılması gerektiğini anlattı. Turan Eren, sokak aydınlatmalarının yetersiz olduğu konusunda kendilerine ulaşan şikayetler olduğunu da belirtirken, “Karanlık ortam her türlü kötü niyete örtü sağlamaktadır. İlgili kurumların sokak aydınlatmaları konusunda duyarlı davranmasını rica ediyorum" dedi. Turan Eren'in açıklamalarının ardından 2014'ün ilk İl Koordinasyon Kurulu toplantısı sona erdi. (FOTOĞRAFLI)