Osman URAS/BODRUM(Muğla), ()- MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yazlıklarında oy kullanmak isteyen tatilciler adres değişikliği için nüfus müdürlüğüne akın etti. Tatilciler, yoğunluk nedeniyle saatlerce sıra beklemek zorunda kaldı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bulundukları bölgede oy kullanmak isteyen yazlıkçılar ve öğrenci seçmenler, 2- 9 Temmuz tarihleri arasında oy kullanacakları bölgenin nüfus müdürlüklerine başvuru yaptı. Buna göre yazlık adresleri bulunan seçmenler, nüfus müdürlüklerinden birinci ikametgah adreslerini güncelledi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde 10 Ağustos'ta Bodrum'da yazlıklarında bulunacak tatilciler, ikametgah adresi değişikliği yapıp oy kullanabilmek için ilçe nüfus müdürlüğünde yoğunluk oluşturdu. 2 Temmuz'da askıya çıkan ve bugün inecek seçmen listelerine, itiraz ederek ikametgahını ikinci konutlarına aldırıp Cumhurbaşkanlığı seçiminde yazlıklarında oy kullanmak isteyen tatilciler işlem yaptırabilmek için saatlerce sıra bekledi. Bazı yazlıkçıların eksik evrak nedeniyle birkaç kez gelmek zorunda kaldığı belirtilirken, tatilciler nüfus müdürlüğünden aldıkları belge ile ilçe seçim kuruluna gitti. Seçim sisteminin adrese dayalı kayıt sistemine göre düzenlenmesi nedeniyle ikametgah (birinci adres) esas alınırken, tatilciler adres değişikliği yaptırmak için, kayıtlarını aldırmak istedikleri adreslerinde oturduklarını gösterir tapu senedi, su, elektrik, sabit telefon, kira kontratı benzeri belgelerle işlemlerini yaptırdı. İstanbul'dan Bodrum'a gelen Sena Berksan, şunları söyledi:
"Yaz aylarında burada yaşıyorum. Evden dışarı çıkmıyorum. Hasta ve yaşlıyım. 2 saat sıra bekledim. Buraya komşularımın yardımıyla geldim. Yeter ki 'Vatandaşlık görevimizi yapalım' diye bu eziyeti çekiyoruz. Yoksa evde bile dolaşacak halim yok."
Ankara'dan gelen Ahmet Omay ise sıcak havada beklemenin zor olduğunu ancak vatandaşlık görevini yapmak istediğini belirtti.
Yaşlı ve engelliler sıra gelmesini beklerken zorlandı.. Ayrıca bazı klimaların çalışmadığı nüfus müdürlüğü binasındaki yoğunluk nedeniyle hava iyice ısınınca tatilciler yelpaze, gazete kağıdı ve şapkalarını sallayarak serinlemeye çalıştı. Bazıları yere ve merdivenlere oturarak sıralarını bekledi. Sıra bekleyen ebeveynlerinin kucağındaki bebekler ise uyudu. Geçen yerel seçimlerde seçmen sayısı 104 bin 380 olan Bodrum'da, Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle adres değişikliği için şu ana kadar 15 binden fazla yazlıkçının başvurduğu öğrenildi. Ancak adres değişikliği için gerekli şartları oluşturup ilçe seçim kuruluna kayıtları yapılanların sayısının 11 bin dolayında olduğu belirtildi. Bu arada seçimin ikinci tura kalması durumunda oy kullanacak olan tatilciler ilk turda oy kullandıkları yerde bulunacak.

FOTOĞRAFLI