Sinan BİLGİLİ/İSTANBUL, () DEMOKRAT Parti (DP) genel başkanı Gültekin Uysal ile birlikte yaklaşık 100 partili, 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinin 54. yıldönümü dolayısıyla eski başbakanlardan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada'daki mahkeme salonunda anma toplantısı düzenledi.
Partililer, Eminönü'nden kalkan tekne ile 13.00 sıralarında adaya ulaştı. Çok sayıda önemli ismin idam öncesi yargılandığı spor salonunda gerçekleştirilen anma töreni öncesi dönemin DP Gaziantep milletvekili Bahadır Dülger'in oğlu Yusuf Dülger, babasının yaşadıklarını anlattı.

Dülger'in ardından konuşma yapan genel başkan Uysal, "Tarihin kalbine saplanmış, yüce Türk milletinin hafızasındaki acının yaşandığı yerdeyiz. DP'li bir ailenin evladı olarak bizler de küçüklüğümüzden itibaren zihnimize nakşedilmiş o hatıraları burada iliklerimize kadar hissediyoruz. Bir yandan hafızalarımızı tazelemek bir yandan da idraklerimizi tazelemek için vesile olarak milletin huzurunda o yaşanan acılardan bugünün Türkiye'sine hangi tecrübeleri aktarabiliriz diye bakıyoruz" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından darbe ve verilen idamlar alkışlarla protesto edildi.

BABASIYLA AYRILAN TEK İNSANIM

Dönemin DP Samsun Milletvekili Naci Berkman'ın oğlu Sinan Berkman ise 53 sene önce babasının duruşması için adaya geldiğini ifade etti.  O zaman 18 yaşında olduğunu ifade eden Berkman " Mahkeme heyeti babamın bir konuşmasından bahis etti. Babam da 'görevlerimi yaptım' dedi ve oturdu. Ondan sonra babasının o konuşması okundu. Ben buranın 3 dakika alkıştan çınladığını duydum ve gurur duydum. Ben babasıyla adadan ayrılan tek insanım" diye konuştu. Anma etkinliğine katılan vatandaşlar da darbe ve idamlardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

SB (MK) (FOTOĞRAF)