Bülent DİKTEPE/KARABÜK,() – HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, Karabük'te bugün toplanan istişare toplantısında yaptığı konuşmasında, "Yargının bağımsız ve tarafsızlığının sağlanması, yargıya olan güvenin temin edilmesi noktasında HSYK’nın üstüne düşeni yerine getirdiğini söyleyemeyiz" dedi.
Yargıda Birlik Platformu tarafından bir restaurantta düzenlenen istişare toplantısına Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, Ankara Hakimi Hayri Keskin, Karabük, Bartın, Zonguldak, Çankırı, Bolu, Düzce ve Kastamonu adliyelerinde görev yapan hakim ve savcılar katıldı.
YARGIYA GÜVEN KONUSUNDA HSYK ÜSTÜNE DÜŞENİ YERİNE GETİRMEDİ
HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, 2010 Anayasa değişikliğinden itibaren yargının hızla güven kaybettiğini, yargı camiası mesleki geleceği konusunda ümitsizliğe düştüğünü söyledi. Kanıcı şöyle konuştu:
“Bu süreçte, yargının bağımsız ve tarafsızlığının sağlanması, yargıya olan güvenin temin edilmesi noktasında HSYK’nın üstüne düşeni yerine getirdiğini söyleyemeyiz. Fedakar meslektaşlarımızı kaderine terk etmek olmazdı. Vicdan ve cesaret cevherini taşıyan kimse böyle bir şeye müsaade edemezdi. Biz de sesinize ses verdik, el ele verdik huzurlarınıza geldik. Biz Yargıda Birlik Platformu olarak; Yargının üzerindeki kara perdeleri kaldırmak, sönmüş, küllenmiş adalet ateşinden kalan son kıvılcımı tutuşturmak üzere bir araya geldik. Unuttuklarımızı hatırlamak için bir araya geldik. Neydi bu bilip de hatırlayamadıklarımız? Hoşgörü, dostluk, dayanışma, güler yüzlülük, selamlaşma, tevazu ve ahde vefa. Kısa vadede amaçlarımız; Demokratik, şeffaf, tarafsız, liyakat ve fırsat eşitliğini esas alan bir HSYK’nın teşekkülünü sağlamaktır. Diğer amacımız da özlük haklarımızda iyileştirme yapılması ve sicil affı çıkarılması için lobi faaliyetleri yürütmektir. Her şeyimiz aşikar, gizlimiz saklımız yoktur. Platformumuz geçici değil kalıcı, bölücü değil birleştirici, tüm yargı mensuplarını kapsayan, herkesin hak ve hukukunu koruyacak bir yapıdır."
YARGIYA OLAN GÜVENİ YENİDEN KAZANMAK İÇİN BİRLİK İSTİYORUZ
Kanıcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Yargının sorunlarının çözümü için yargıya olan güvenin yeniden kazanılması için birlikten başka yol olmadığından 'yargıda birlik' diyoruz. Tüm kesimleri kapsayan hiç kimsenin ötekileştirilmediği bir çalışma ortamının hazırlanmasını sağlayacak bir HSYK oluşumu için yargıda birlik diyoruz."Kanıcı’nın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

FOTOĞRAFLI