Emre BAYLAN/ANTALYA, () - HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Eylül ayında yapılacak seçimleri için çalışan Yargıda Birlik Platformu'nun Antalya toplantısında konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, "Devletin her kademesinde olduğu gibi HSYK'nın da ben merkezli bir zümre tarafından kuşatılarak ele geçirildiğine üzülerek şahit olmaktayız" dedi.
Yargıda Birlik Platformu Antalya, Isparta, Burdur adliyelerinde görev yapan hakim ve savcılarla istişare toplantısında bir araya geldi. HSYK seçimlerinde aday tespitine ilişkin 'Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığıyla yargının ve toplumun güvenliği için, yargıya karşı oluşan güven kaybının yeniden tesisi' çağrısıyla yapılan toplantıya katılım yoğun oldu.
Antalya, Isparta, Burdur ve ilçeleri Manavgat, Alanya, Elmalı, Yalvaç'tan 500'ün üzerinde hakim ve savcı toplantıda yer aldı. Toplantıya platform adına Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu Ankara ağırlıklı hakim ve savcı heyeti katıldı.
Müsteşar Yardımcısı Menteş, Yargıda Birlik Platformu olarak Nisan ayında başladıkları toplantıların Antalya ayağıyla birlikte 15'incisini gerçekleştirmiş olduklarını söyledi. Platformun olumlu bir sinerji oluşturduğunu ve karşılık bulduğunu aktaran Menteş, "Yargıda Birlik Platformu, ülkemiz genelinde sayısı 15 bine yaklaşan hakim savcı meslektaşlarımızın tabanın sesi olma arzusuyla yola çıktı" dedi.
Konuşmasında yargının sorunlarının çözümünde 'ortak akıl' vurgusu yapan Selahattin Menteş, şunları kaydetti:
"Ne yazık ki kısa süre önce yaşadığımız süreçte, devletin her kademesinde olduğu gibi HSYK'nın da ben merkezli bir zümre tarafından kuşatılarak ele geçirildiğine üzülerek şahit olmaktayız. Bu anlayış kendisinden başkasına hayat hakkı tanımayan bir anlayıştır. Ben merkezli anlayış, beraberinde karşılıklı kamplaşmayı da getirmiştir. Bu karşılıklı kamplaşmalar ideolojik zeminde cereyan ettiği için ben merkezli bu anlayış, yargı mercilerinde katı tarafgirlikler ortaya çıkarmıştır. Bu tarafgir anlayış, yargıyı ülke yönetimi içinde adeta siyasetin aktörü olarak kullanmaktan da çekinmemiştir."
Böylesi bir durumda bu anlayışa son verilmesi için herkese görev düştüğünü dile getiren Menteş, kimseyi ötekileştirmeyen, tarafsız HSYK'nın kuruluşu için hakim ve savcılara sorumluluk çağrısında bulundu.
Antalya Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı da açılış konuşmasında, Türk yargısının çeşitli sebeplerle güvenilirliğinin zaafa uğramış durumda olduğunu belirterek, "Bu sadece Türk yargısının değil bütün ülkemizin sorunu. Bütün ülkemiz, milletimiz bundan zarar görüyor. Çünkü başka bir yargımız yok" dedi.

EB(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)