ISPARTA'da geçen yıl yaralı halde bulunduktan sonra Burdur'daki Lisinia-Doğa Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edilen 'kara akbaba', rehabilitasyon sürecinin ardından doğal yaşam alanına bırakıldı.
Isparta'nın Gönen İlçesi'nde geçen yıl çobanlar tarafından yaralı bulunan kara akbaba, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından tedavisinin yapılması amacıyla Lisinia Doğa Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Zehirlenme ve kanat travması teşhisi konulan kara akbaba, tedavi edildi. Rehabilitasyon süreci tamamlanan kara akbaba, Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde Akdağ Tabiat Parkı'nda doğal ortamına bırakıldı.
Lisinia-Doğa'nın kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, kan dolaşımı bozulan, vücudunda yer yer morarmalar olan, kusma ve ishali bulunan kara akbabanın 1 haftalık tedavinin ardından yaşama döndürüldüğünü söyledi. Yaralı kanatlarının da tedavi edildiğini anlatan Sarıca, "İlk 3 ayın sonunda kara akbaba 3 metre yükseğe kadar çıkabildi. Son 3 ayda ise 6 metre yüksekliğinde ve 20 metre uzunluğundaki kafeste uçuş antrenmanları yaparak tedaviyi tamamladık" dedi.
Kara akbabanın doğada yardım almadan yaşayabilecek seviyeye geldiğini belirten Sarıca, Lisinia- Doğa olarak gece gündüz uğraşarak bir canlıyı yaşatmak için uğraştıklarını, diğer yandan son günlerde ardı ardına doğada özgürce yaşayan yaban hayvanlarının öldürülmesine anlam veremediklerini kaydetti.
NESLİ TEHLİKE ALTINDA
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz ise kara akbabaların popülasyonlarının dünyada yaklaşık 10 bin birey, Türkiye'de ise 50- 200 çift arasında olduğunun sanıldığını söyledi. Kara akbabanın tedavisinin ardından yeniden sağlıklı uçtuğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bu yırtıcı kuş türünün nesli ülkemizde ve Avrupa'da tehlike altında. Genelde yaşam alanlarının bozulması, zehirlenme, besin sıkıntısı gibi nedenlerle yaşam zorluğu çekiyorlar. Ekosistemin en önemli zincirlerinden biri olan bu kuş türü doğada temizleyici görevi görüyor. Bugün saldığımız kara akbaba umarım yaşamını sürdürür, doğaya adapte olur. Son günlerde yaban hayvanlarına yönelik davranışlar çok üzücü. Bu konuda hem kurumların hem de kişilerin yapması gereken çok iş var."