MUĞLA'nın Bodrum İlçesi gündoğan Mahallesi sahilinde geçen hafta yaralı halde görülen, tedavisi için yakalanmak istendiği sırada suda kaybolan Akdeniz foku, bu kez de Türkbükü sahilinde ortaya çıktı. Boynunun altındaki yaranın büyüdüğü ve yüzmekte güçlük çektiği gözlenen fok, tekrar suya girip kayboldu. Av ve Yaban Hayatı Koruma Vakfı eski Başkanı emekli Büyükelçi Süha Umar, görüldüğü taktirde foku rahatsız edici ve enerjisini tüketici davranışlardan kaçınılması, yetkililere bildirilmesi çağrısı yaptı.
Gündoğan Mahallesi'nde geçen hafta 1.70 metre uzunluğunda, yaklaşık 300 kilo ağırlığında boynundan yaralı bir Akdeniz foku sahile çıktı. Görenlerin durumu ilgililere bildirmesinin ardından veterinere götürülmesi için balıkçı ağıyla yakalanmak istenen fok, tekrar suya girdi. Yüzerek gözden kaybolan 6-  7 yaşlarındaki fok, bu kez Göltürkbükü sahilinde görüldü. Vatandaşların durumu yetkililere bildirdi. Sahilde bir süre uyuyan fok, yakalanması için tekrar yapılan hazırlıklar sırasında kaçtı.
Foku gören site sorumlusu Mimar Mehmet Aydın, "Hareket etmiyordu. Boynunda yara vardı. Konuyla ilgilenenleri bilgilendirdik. Görevli arkadaşlara çevresine kimseyi yaklaştırmamalarını söyledim" dedi.
Mali Müşavir Yusuf Çemberci de "Foku site görevlileri görmüş. Biz de uzaktan gördüğümüzde ne olduğunun anlamadık. Yakından baktık ve çenesinin altında büyük bir yara vardı. Rahatsız olmasın diye uzaklaştık. 3-4 saat durdu ve denize döndü. Bizim bulunduğumuz iskeleye önüne geldi. Yüzerken zorlandığı belli oluyordu" dedi. Boynunun altındaki yaranın ipe veya balıkçıların ağlarından balık almaya çalışırken ağa dolanması sonucu olabileceği düşünülen fokun görüldüğünde rahatsız edilmemesi istendi.
Av ve Yaban Hayatı Koruma Vakfı eski Başkanı emekli Büyükelçi Süha Umar, "Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü bizzat ilgileniyor. Gerekli ilaçlar müdahalede bulunacak veteriner hekime teslim edildi. Foku görenlerin ilgili birimlere, bölgesindeki yetkililere haber vermesini rica ediyoruz. Rahatsız edip yaralı hayvanın enerjisini tüketmesinler" diye konuştu.

OU(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)