ANTALYA'da bu yıl 21'incisi düzenlenen YAPEX Yapı Fuarı ve Restorasyon Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı, kapılarını açtı.
Anfaş Expo Center'daki fuarın açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Metin Sözen, çok sayıda, il, ilçe ve belde belediye başkanı ile sektör temsilcileri katıldı.
Fuar açılışında kültürel değerlerin korunması ve geliştirilmesinin önemini vurgulayan Metin Sözen, Türkiye Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL olarak kültür öncelikli Türkiye'nin tüm projesini yaptıklarını söyledi.
İPEK YOLU'NA ONURSAL BAŞKANLIK
Yakın tarihte Kore'de Amerika'dan Finlandiya, Rusya'ya kadar herkesin katıldığı kültürel İpek Yolu'na ilişkin büyük bir toplantı yapılacağını anlatan Metin Sözen, Türkiye'nin bu toplantıya onursal başkan seçildiğini kaydetti. Sözen, "Tüm Asya toplumlarıyla, Avrupa'nın yerel yönetimleri, yöneticileri, başbakan, cumhurbaşkanlarıyla kültür öncelikli bağ ve ağ kuruyoruz" dedi.
"KORUMA BİLİNCİ ARTTI"
Bu fuar nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Rölöve ve Anıtlar bölge müdürlüklerinin toplantısının özellikle Antalya'da yapılacağını belirten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir ise, "Koruma bilinci artık her yerde çok iyi anlaşılır oldu. Kurum, kuruluş, belediyeler çok duyarlı hale geldi" dedi.
GEZİ VE ODTÜ, KÜLTÜREL MİRASI KORUMA EYLEMİDİR
Türkiye'de son yıllarda koruma kültürü anlamında epey yapılan olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Akaydın, “Hiçbir siyasi anlam yüklemeden söylüyorum, Taksim Gezi Parkı olayları da bugün ODTÜ'de yaşananlar da aslında kültürel mirası koruma eylemleridir. Bu eylemleri yapan arkadaşlara, özellikle gençlere çok büyük sevgi saygı gönderiyorum" dedi.
284 KATILIMCI
Antalya'da 21 yıldır düzenlenen ve geleneksel bir sektörel buluşma noktası haline gelen Uluslararası YAPEX Yapı ve Restorasyon Fuarı'nda bu yıl 284 firma, kurum ve kuruluş standı yer alıyor. 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak fuarda, kaba yapıdan bitirme malzemelerine, elektrik tesisat malzemelerinden aydınlatma ve bina otomasyonuna, kapı ve pencere sistemlerinden ahşap yapı elemanlarına, yalıtım ürünlerinden çatı ve cephe malzemelerine, doğal taş ve mermerden ıslak hacim ürünlerine ve saunalara kadar son derece geniş bir içeriğe sahip ürün yelpazesi bulunuyor.
YURT DIŞINDAN KATILIM
Fuarda Kenya, Uganda, Umrundi ve Eritre Cumhuriyeti'nden 43 kişilik ticaret heyeti yer alıyor. Mimar ve müteahhit ağırlıklı heyet, Antalya'da fabrika gezileri ve Güneş Evi ziyaret edecek. Ayrıca Belarus, İran, Almanya, Kırgızistan'ın mimar, müteahhit ağırlıklı ticaret heyetleri fuarda ikili görüşmelere başladı. Fuarda, Çin, Japonya, Hindistan, Çek Cumhuriyeti ve Kore'den de firmalar yer alıyor.
TÜRKİYE'DEN YOĞUN İLGİ
Fuarda yapı sektöründe faaliyet gösteren firmaların yanı sıra, Bursa, Aydın, İzmir, Antalya, Gaziantep gibi birçok ili, ilçe belediyeleri de kentlerinin kültürel değerlerini yansıtan stantlarıyla büyük ilgi çekiyor. Fuar 3 Kasım'a kadar açık kalacak.