YALOVA İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılarak bilgi veren DSİ Bursa Bölge Müdürü Sinan Sarıoğlu, Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nın doluluk oranının yüzde 17’ye düştüğünü ve durumun kritik olduğunu söyledi.
Yalova İl Koordinasyon Kurulu, 2014 yılının ilk toplantısını Vali Esengül Civelek başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıda kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.
Toplantıda konuşan DSİ Bursa Bölge Müdürü Sinan Sarıoğlu, Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda son durum hakkında bilgi verdi. Sarıoğlu, tüm illerde eylem planları hazırlandığını belirterek, "Yalova’nın eylem planına baktığımızda, Yalova ilinin kritik durumda olduğunu gözlemliyoruz. Acil ne gibi önlemler alınabilir, ilave su kaynakları ne olabilir anlamında çalışma yapılıyor. Gökçe Barajı, yüzde 17 doluluk oranına sahip. Baraj kurak olarak gözüküyor. Önümüzdeki günlerde yağış olmadığı takdirde ne olacağına dair bir çalışma yaptık. Baraja gelen su 200 litre/saniye, şehre verilen ise 879 litre/saniye. Bu manada baraja su girmediği takdirde 45 gün, 200 litre/saniye metreküp su girdiği takdirde 57 gün içme suyu arzımız var. Yağış periyoduna girdik. Yağış da bekliyoruz" diye konuştu.
'YATIRIM YAPMAMIZ GEREKİYOR'
Gökçe Barajı’nın 2025 yılına kadar Yalova ilinin arz talep dengesini sağlayacağını da ifade edern DSİ Bölge Müdürü, "2025 yılında sonra geri kalanı 2040 yılına kadar yeterli gözüküyor. Bu açından baktığımızda DSİ olarak Yalova’da kısa ve uzun vadede yatırım yapmamız gerekiyor. Ancak fiili durum bunu yansıtmıyor."
YALOVALI SUYU ÇOK KULLANIYOR
Yalova’da tedbirler kapsamında gerekli girişimlerde bulunduklarını kaydeden Sarıoğlu, "Acil tedbirler kapsamında Yalova Belediyesi ve Yeşil Körfez Su Birliği ile yazışmalarımızı yaptık, uyardık. Sanayiciler, çiçekçilere tedbirli şekilde verilmesi gerekiyor. Bir de kayıp, kaçak çok olduğunu söyledik. Burada işletmenin de gözden geçirilmesi lazım. Bursa’da da, Kocaeli’nde de sanayi var. Yalova’da bu illerin 2- 2.5 katı kişi başına su tüketiliyor. Arıtılmış bir su veriliyor. Bunun yerine başka kaynaklardan sanayiye su verilebilir" dedi.