MUĞLA’nın Marmaris İlçesi ve çevresinde, son 10 yılın en büyük sağanak yağmuruyla gelen selden en fazla arıcılar zarar gördü. Büyük bölümü Adaköy Mahallesi’nde olmak üzere 5 bin kovan arı telef olurken, 8 bin kovanı da kullanılmaz hale geldi. Üreticinin zararının yaklaşık 4.5 milyon lira sanılıyor. Mağdur olan arıcıların bir hafta içinde kaymakamlığa başvurmaları halinde, oluşturulacak komisyon tarafından zarar tespiti yapılacağı bildirildi.
Marmaris’te geçen pazar günü 24 saatte metrekareye düşen 216 kilogram yağmur sel baskınlarına neden oldu. Aksaz Deniz Üssü’nün de bulunduğu Marmaris-Adaköy Karayolu, toprak kayması nedeniyle trafiğe kapatıldı. Suların çekilmesiyle açılan yolun kenarı ve çevresindeki arıcıların zarar gördüğü ortaya çıktı.
Adaköy Muhtarı Şükrü Denizhan, bölge 15 bin kovan bulunduğunu belirtip, “Bunların 5 bin tanesindeki arılar, selle birlikte telef oldu. 7 bin kovanda da hasar meydana geldi. Çevre köylerdeki bin kovanda hasar olduğunu belirlendi. Bütün arıcılarımıza mesaj atıp, telefon açarak, kaymakamlığa müracaat edip, zararlarını bildirmelerini istedik. Zararın tam olarak ortaya çıkması için çalışmalar sürüyor. Bir komisyon oluşturularak tam zarar tespiti yapılacak. Kovanları sigortalı olanlar zararlarını karşılayabilecek. Ancak, sigortası olmayanlar için ne yapılacak, buna komisyon karar verecek” dedi.
ZARAR BÜYÜK
Zararlarının büyük olduğunu belirten Denizhan, “İçinde 10 tane çıtası olan bir kovan, balı ve arısıyla 350 lira. Bizim bölgede 5 bin kovan kesin telef oldu. Zaten bu 1 milyon 750 bin lira zarar eder. Geriye kalan 10 bin kovanın yüzde 70’i zarar gördü. Bal gitti, çıtalar suyu yiyince şişecek ve değişmesi gerekecek. Belki kovanların bir kısmı kurtarılabilir ama en az 2 milyon da böyle bir zarar düşünülebilir. Sadece köyümüzde, kaba hesapla toplam rakama baktığımızda 4 milyonun üzerinde bir zarar söz konusu” diye konuştu.
Köyceğiz’in Sultaniye Köyü’nden 62 yaşındaki Mustafa Yıldırım da Adaköy’e koyduğu 300 kovandan 210’unun sel nedeniyle zarar gördüğünü söyledi. Yıldırım, “40 yıldır arıcılık yapıyorum. Böyle felaket görmedim. En büyük şansım sel geldiği sırada kovanlarımın başında olmamdı. Bazı kovanlarımı kurtarabildim. Şu an 6 ton bal kaybım var. Bu da nereden baksanız 36 bin lira demek. İşin içine bir de kovan zararı girince bu rakam daha da artıyor. Tek tesellim kovanlarımın sigortalı olması” dedi.
EN BÜYÜK ZARAR ADAKÖY’DE
Muğla İl Tarım Müdürlüğü’ne kayıtlı Marmaris’te 550 arıcının olduğu, kayıtlı olmayanlarla birlikte bu rakamın 600’e çıktığı belirtilerek, selin neden olduğu zararın, tespit çalışmaları sonunda tam olarak ortaya çıkacağı bildirildi. Yağmurun şiddetinin her bölgeye göre farklı olduğuna dikkat çekilirken, Adaköy başta olmak üzere Osmaniye, Bayır, Yeşilbelde ile Turgut köylerinde aracıların büyük zarar gördüğü kaydedildi.