ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, geçen hafta yağan yağmurlara rağmen yıllık ortalama 750 bin tonluk buğday üretimi yapılan Çukurova'da bu yıl yüzde 30 oranında verim kaybı olacağını söyledi.
Bölgede ekilen buğday tohumlarının 'kardeşleme' döneminde yeterli yağış alamadığını vurgulayan Karademir, "Geçen hafta bölgemizde yağan yağmurlar buğday üretimimiz için çok iyi oldu. Ama buğdayda kardeşleme dönemi yağış olmadığı için bu yağmurlara rağmen verim kaybı yüzde 30 olacak. Türkiye'de ortalama 18-20 milyon tonluk buğday üretimi var. Bunun ortalama 750 bin tonunu karşılayan bölgemizde yaklaşık 250 bin tonluk verim kaybı olacağını söyleyebiliriz" dedi.
'KIRAÇ ALANLARDA SORUN VAR'
Çukurova Bölgesi'ne, geçen yılın yağış ortalamasına göre bu dönem yüzde 75 oranında daha az yağış düştüğünü bildiren ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, şöyle konuştu:
"Yağış azlığı üreticiler açısından olumsuz bir durum ortaya koyuyor. Yeterli yağış olmayınca üretimde rekolte kaybı oluyor. Uzun süre devam eden yağışsız dönemde, Çukurova Bölgesi'ndeki buğday ekili ovalık alanlarda Devlet Su İşleri'nin de girişimiyle tam anlamıyla yeterli olmasa da sulama yapıldı. Ama kıraç bölgelerde hem yeterli yağış olmadı hem de hiç sulama yapılamadı. Bu nedenle, geçen hafta yağan yağmur ovadaki buğday için çok iyi oldu elbette ama kıraç alanlar için geçerli değil bu durum. Çünkü yeterince yağış alamayan kıraç alanlarda sorun devam ediyor. Bu sorunun çözümü noktasında ve üreticilerin desteklenmesi anlamında ilgili kamu kurumu yetkilileriyle görüşmeler yapılıyor."