MANİSA’nın Sarıgöl İlçesi Baharlar Köyü’nde yağmur altında üzüm kesimi yapıldı. Üzüm bağına giren işçiler, başlarına naylon bağlayıp, ayaklarına çizme giyerek üzüm kesimine ara vermeden devam etti.
Baharlar Köyü’nde Mustafa Gürel’in üzüm bağına sabah erken saatte giren 35 işçi, soğuk havaya aldırmadan üzüm topladı. Zaman zaman bağ kenarında ateş yakarak ısınan üzüm işçileri, kamyon kasası ile tezgahların bulunduğu alana da naylon örtü gerdi.
Sarıgöl Ovası’ndaki üzüm hasadının soğuk ve yağışa karşın hız kesmeden devam ettiğini belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, oda olarak deneme amaçlı yaptırdıkları örtülerden sağlıklı sonuç aldıklarını söyleyerek ürünleri bu sayede koruyabildiklerini kaydetti. Ülgen, “Üzümlerimiz sezon başında dolu nedeniyle zarar gördü. Üreticimiz perişan oldu. İran üzümünün, Türk kuru üzümü gibi Avrupa ülkelerine satılması fiyatları etkiledi. Kuru üzüm fiyatları 4 TL’ye kadar düştü. İmza kampanyası başlattık. Manisa milletvekilleri ve ilgili bakanlıklara gönderdik. Bu durumun önüne geçilmeli” dedi.
SARIGÖL OVASI SOĞUK HAVA DEPOSUNU ANDIRIYOR
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ülgen, üzümleri koruyan sistemlerin daha sağlıklı olması halinde soğuk hava depolarına gerek kalmayacağını ileri sürdü. Aralık ayında dahi beyaz kanaviçe naylonlarla üzümlerin dalında taze tutulabildiğini kaydeden Ülgen, Sarıgöl Ovası’nın soğuk hava deposunu andırdığını dile getirdi. Üzüm üreticisi Mustafa Gürel “Naylon kanaviçelerle koruma altındaki üzümlerimin yaprakları sarardı ama tazeliğini koruyor. Daha kalıcı koruma olursa soğuk hava depolarına gerek kalmayacak. Taze olarak direkt tüketiciye gidecek” dedi.