BURSA’nın Karacabey İlçesi'nde, yağışlar çiftçileri olumsuz yönde etkiledi. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, yağışlardan ekim yapanların veya ekmeye hazırlananların da olumsuz yönde etkilendiğini belirtirken hükümetin 1 yıllık borç ertelemesini 3 yıla, fabrikalarında domates alım 25-27 kuruşa çıkarmasını istedi.
Karacabey Ziraat Odası, yağışlardan sonra ürünlerde meydana gelen kayıp ve hastalıklarla ilgili muhtar ve çiftçilerle toplantı düzenledi. Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, durumun çok kritik olduğunu vurgulayarak hükümet ve fabrikalara çağrıda bulundu. Karahasanoğlu, öncülüğünde Ticaret Borsası'nda yapılan toplantıya Muhtarlar Derneği Başkanı Kemalettin Vural, Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Haziran ayının gelmesine karşın yağışların devam etmesi ile birlikte ekinlerde önemli derecede ürün kaybı yaşanacağına belirten Karahasanoğlu, buna paralel olarak da çok sayıda üründe şimdiden hastalıklar görülmeye başlandığını söyledi. Yağışlar nedeniyle ürün ekimlerinde de geç kalındığına dikkat çeken Karahasanoğlu, şöyle dedi:
"Yağmurlar ekeni de, ekecek olanı da zor duruma düşürdü. Bu olaylar tamamen hava koşullarından kaynaklanıyor. Yapacak bir şey yok ancak hükümetin ve fabrikaların yapacakları bir şeyler var."
Hükümetin geçen haftalarda çiftçilere yönelik çıkarttığı 1 yıllık borç ertelemesinin yetersiz olacağını savunan Karahasanoğlu, şöyle devam etti:
"Büyük risk altındayız. Borç erteleme 3 yıla bölünmedikçe bu yükün altından kalkmamız mümkün değil. Mutlaka sesimize kulak verilmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz zaten perişan, bir de bu yıl buna olumsuz hava şartları eklenince iyice bitme noktasına geldik.
Hala ekimler yapılamıyor. Ekimi yapılan ürünlerin hemen hemen hepsinde sıkıntı var. Soğan, arpacık, nohut, ilk ekilen karpuz, buğday, zeytin ve özellikle bezelye gibi ürünler maalesef hava şartlarından olumsuz etkilendi. 18 bin dönüme ekilen bezelyenin 8 bini bitik. Hükümetten borç ertelemeyi 3 yıla bölmesini istiyoruz. Aksi halde çiftçi ne yapacağını bilmiyor."
DOMATES 25– 27 KURUŞ OLMALI
Fabrikalara da seslenen Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, fiyat konusunda duyarlı olunmasını istedi. Geçen yıla oranla bu yıl üretimde düşüş yaşanabileceğini belirten Karahasanoğlu, "Geçen yıl fabrikalar 21-22 kuruştan domates aldılar. Bu yıl da benzer fiyat politikası uygulanırsa büyük sıkıntı olur. Beklentimiz 25-27 kuruş olması yönündedir. Bu konuda 10 gün içinde fabrikaları ziyaret edeceğiz. Onlardan fiyat konusunda duyarlı olmalarını isteyeceğiz" dedi.
Muhtarlar Derneği Başkanı Kemalettin Vural da, muhtarların sıkıntılarına yönelik yarın akşam bir toplantı düzenleyeceklerini çiftçilerin taleplerini de ileteceklerini kaydetti. Başkan Vural, toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ve Belediye Başkanı Ali Özkan'ı da davet ettiklerini bildirdi. Muhtar ve çiftçilerin dert üstüne dert ile karşılaştığını ifade eden Kemalettin Vural, şöyle konuştu:
"Benim köyüm olan Yolağzı’nda üçüncü kez karpuz eken var. Risk büyük. Çok sayıda ürün yağış ve hastalıklar nedeniyle bitmek üzere. Acil çare gerekiyor."
Toplantı sonunda aldıkları kararları Bursa Milletvekili Önder Matlı ve Ziraat Odaları Birliği'ne ileteceklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, "Gerekirse Ankara'ya kadar gideceğiz. Bu derdimize mutlaka çare bulmamız gerekiyor. Tek isteğimiz çiftçiler olarak birlik olalım. Biz istemezsek, kimse bize bir şey vermez. 18 bin üyeli Karacabey Ziraat Odası'na sahip çıkın" dedi.

AF(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)