ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nce uygulamaya koyulan 'Yabanıl Meyveli Türler Eylem Planı' ile yaban hayvanlarının daha kolay besin bulabilmeleri için meyve veren fidanlardan oluşan ormanlar oluşturulacak. Bu sayede yiyecek bulamayan yaban hayvanlarının köylere inmesinin de önüne geçilecek.

5 YILDA 38 MİLYON 510 BİN MEYVELİ TÜR TOPRAKLA BULUŞACAK

Orman Genel Müdürlüğü, ormanlık alanlarda yaban hayatı varlığı ve yaban hayatı popülasyonunun artırılması için 2014 ile 2018 yıllarında uygulanacak eylem planını uygulamaya koydu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, tabii ortamdaki yabanıl meyve varlığındaki düşüşün doğrudan yabanıl hayvan varlığının azalmasına da sebep olduğu, bu durumun ise biyolojik çeşitliliğin azalmasına, buna bağlı olarak da ekosistemin bozulmasını sağladığı belirtildi. Bu kapsamda öncelikli hedefin yaban hayatını desteklemek olan eylem planı ile 5 yıl içinde 38 milyon 610 bin yabanıl meyveli tür toprakla buluşturulacağı kaydedildi. 2014-2018 yıllarında uygulanacak eylem planı kapsamında rehabilite edilen bozuk ormanlarla erozyon kontrol alanlarının ve ağaçlandırma sahalarının uygun yerlerine de yabanıl meyveli türler dikilecek. Yiyecek bulamayan yaban hayvanlarının köylere inmesinin de önüne geçilecek. Günümüzde kendi yaşam alanlarında yiyecek bulamayan ayı, domuz gibi yabani hayvanlar köylere ve tarım alanlarına inerek hem kendilerini tehlikeye attığı, hem de köylülere zarar verebildiği belirtildi. Yabanıl meyveli türlerin ormanlık alanlarda çoğalmasıyla vatandaşların yoğun bir şekilde şikayette bulunduğu, bu durumun da önüne geçilebilmesi için katkıda bulunulacakğı kaydedildi. Diğer taraftan, yabanıl meyveli türler, arılar için de nektar ve polen kaynağı oluşturacağı öne sürüldü. ORMAN KÖYLÜLERİ DE FAYDALANACAK

Türkiye'nin çok farklı ekolojik şartlara sahip olması sebebiyle birçok yabanıl meyve türünün anavatanı olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Çok eski zamanlardan beri yabanıl meyveli türler ormanlık alanların yer aldığı yayla ve kıyılarında yetişmektedir. Yabanıl Meyveli Türler Eylem Planı ile bir taraftan yaban hayvanlarının barınma yerleri ve beslenme ihtiyaçlarının karşılayacak, diğer taraftan orman köylüsünün beslenmesine ve ekonomisine katkı sağlanacak" dedi.