Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - YARGITAY Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Ak Parti’nin cumhurbaşkanlığı seçim stratejisini sandık başına CHP’lileri İşçi Partilileri göndermemek üzerine kurduğunu savunarak, "Bu suretle Recep Tayyip Erdoğan’ı ilk turda seçtirme çabaları var. Sandık başına gitmek bu nedenle o kadar önemli" dedi.
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Antalya’da, Muratpaşa Belediyesi’nin kültür salonunda düzenlenen ‘Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Ne Yapacağız’ başlıklı panelde konuştu. Panelin dinleyicileri arasında CHP İl Başkanı Devrim Kök ve Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın’ın da yer aldı.
GENİŞ CEPHE
Vural Savaş, CHP ve MHP’nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını, "Milli mücadele de böyle kazanılmıştır. Geniş bir cephe oluşturamadığınız takdirde hiçbir mücadeleyi kazanamazsınız" sözleriyle değerlendirdi.
ADAYI MHP’Lİ AKŞENER’Dİ
CHP ve MHP’nin bir aday üzerinde anlaşmasının önemine 1 yıl 3.5 ay önce değindiğini ve aday olarak MHP Milletvekili Meral Akşener’i önerdiğini belirten Savaş, bugün iki siyasi partinin tek bir aday üzerinde sağladığı uzlaşının önemli olduğunun altını çizdi. Vural Savaş, bugün Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kendi tercihinden daha isabetli bir aday olduğunu söyledi.
AK PARTİ’NİN SEÇİM STRATEJİSİ
Ak Parti’nin cumhurbaşkanlığı seçim stratejisinin sandık başına CHP ve İşçi Partilileri göndermemek üzerine kurduğunu savunan Savaş, “Bu suretle Recep Tayyip Erdoğan’ı ilk turda seçtirme çabaları var. Sandık başına gitmek bu nedenle o kadar önemli” dedi. Ak Parti’nin son yerel seçimlerde 21 milyon oyla toplam geçerli oyların yüzde 43.3’ünü aldığını kaydeden Vural Savaş, buna karşın anayasa referandumunda 21 milyondan daha az oy almasına rağmen yüzde 58 gibi bir çoğunluğa ulaştığını aktardı. Savaş, “AKP’liler sandık başına götürmeyi becerdikleri için, bizim gibi düşünenler de sandığa gitmeyi ihmal ettikleri için daha düşük katılımla yüzde 58’i buldu. Ama yerel seçimlerde katılım arttığı için yüzde 15 destek kaybettiler” diye konuştu.
GAYE ADAY ÇIKARMAK DEĞİLDİ
Vural Savaş, CHP ve MHP’den birinin cumhurbaşkanlığı için kendi adayı için bastırmış olması halinde uzlaşının sağlanamayacağını belirterek, “Uzlaşmaya varabilmek gerçekten güç bir sanattır. Uzlaşma kültürü olmadığı için pek çok şeyi kaybediyoruz” dedi.
Savaş, sağlanan uzlaşıya karşın CHP Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın aday gösterilmesine yönelik girişimlerin ise CHP içinde başka hesaplarını görülmesine yönelik olduğunu söyledi. Vural Savaş, şunları söyledi: "Keşke gösterilseydi. Aday olduğu zaman belki katılım oranı daha da yüksek olurdu. Erdoğan’ın kazanması, ancak sandığa katılımın düşük olmasına bağlı, ama gaye aday çıkarmak değil. Bunun arkasında CHP içindeki üç gurup var. Birincisi samimi, laikliği özümsemiş, İhsanoğlu’nun adaylığında kişisel rahatsızlık duyuyor. Bir kısmı Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekili yapmadığı kişiler. Ciddi hırs içindeler. Bir grup da bildiğiniz işte. Onların başka emelleri var. Tarhan’ın adaylığını da imza atmadılar. ‘Kılıçdaroğlu’nun yerine başka isim getirebilirsek milletvekilliğimiz garanti olur’ diyorlar."
ERDOĞAN’IN KARİZMASI ÇİZİLECEK
Vural Savaş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yerel seçimlerde sağlanan katılımın olması halinde İhsanoğlu’nun ilk turda seçileceğini savundu. Başbakan Erdoğan’ın seçim kaybettiği takdirde ‘karizmasının çizileceğini’ ve düşüş eğiliminde olduğu savunduğu Ak Parti’de bu sürecin daha hızlı yaşanacağını belirten Vural Savaş, “MHP ve CHP’nin anlaşması devrim niteliğindedir. Bu devrimi baltalamayalım. Ben bir tek CHP’lilerden çekiniyorum" dedi. 

FOTOĞRAFLI