Gülay ÖZEK/VAN, () - VANLILAR, dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurup Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VTSO) organizasyonuyla 1 Haziran'da yapılacak rekor denemesinin tanıtım toplatısına katılan Vali Aydın Nezih Doğan, "Van'ı sadece yurt içinden insanların tanıması yetmez" diye konuştu.
Rekor için Guinness Türkiye Temsilciliği'ne başvuran VTSO, bugün bir otelde tanıtım toplantısı yaptı. Toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hatice Çoban, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van TSO Başkanı Necdet Takva ve STK temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, Van'ın böyle bir tanıtıma ihtiyacı olduğunu belirterek, başarılı olabilmek için bütün önlemleri alarak yola çıkacaklarını söyledi. Vali Doğan, "Van'ın gelecek konsepti içinde turizmin önemli bir yeri var. Bu açıdan Van kahvaltısı önemli bir unsurdur. Van'ın tanıtılmasına önemli bir fayda sağlayacaktır. Van'ı sadece yurt içinden insanların tanıması yetmez. Turizm, ülkenin insanlarının ziyaretiyle oluşan gelir çeşidi değildir. Dünyadan bu ülkeye gelecek insanların oluşturduğu katma değerdir. Aynı zamanda Van ile ilgili oluşan olumsuz yargıların da çeşitli vesilelerle ortadan kaldırılmasını amaçlamaktayız. Bölgede yaşanan çözüm sürecinde insanların ne kadar bir birine yaklaştığını da göstereceğiz. Farklı grupları aynı ortamda buluşturmayı da hedefliyoruz" dedi.
'BARIŞA KATKI SUNACAK'
Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hatice Çoban ise kahvaltı sofrasının barış sofrası olacağını blirterek, "Bu kahvaltı ülkemizin geliştirdiği barış sürecine bir katkı olacak. Bunun mesajını verecek. Bu açıdan bu sofraya katılarak, birçok sorumluluğumuzu bir arada taşıyan, ortak iş yapmanın ortak barış ve demokrasi kültürü örmenin, ortak bir sofrada yemek yemenin ve paylaşmanın mesajlarını da vermiş olacağız. Vanımız için turizme bir pencere bir kapı açmış olacağız. O nedenle o gün o sofraya gelen herkes Van'a bir katkı sunmuş olacak. O gün orada Vanımızın ortak markasını tescillemeye herkesi davet ediyorum" diye konuştu.
Van Kalesi arkasında bulunan Kültür Park'ta yapılacak rekor denemesi bir saat sürecek. 1000 görevlinin hizmet edeceği rekor denemesinde, alana gelen vatandaşlara 30 bin haşlanmış yumurta, bir ton otlu peynir, 1.5 ton bal, 2 ton sucuk, 35 bin ekmek, çay, su ve Van'a ait 20 çeşit kahvaltı 30 bin pakette dağıtılacak. Rekor kırılacak alana tek bir elektronik turnikeden giriş yapılacak.

GÖ(FE/SS) (FOTOĞRAFLI)