VAN'da 2011'de yaşanan deprem felaketinin ardından yaşamlarını konteyner kentte sürdüren ailelerin talebi üzerine Anadolu Konteyner Kentte kalan kadınlar için biçki-dikiş ve okuma-yazma kursu açıldı. Konteyner kentte kalan kadınlar şimdi hem meslek hem de okuma-yazma öğreniyor.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından kurulan konteyner kentlerin büyük bir bölümü kademeli olarak kaldırılırken, kendilerine TOKİ tarafından yaptırılan konutlar çıkmayan kiracılardan 44 aile ise halen konteyner kentte yaşamlarını sürdürüyor. Konteyner kentte yaşayan kadınlar için, Yaşam Ve kadın Kooperatifi (Yaka-Koop), Van Kadın Derneği, (VAKAD) ve Mazlum-Der de burada yaşayan ailelere istihdam oluşturmak için çeşitli girişimlerde bulundu.
Bu girişmler sonucunda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde konteyner kentte yaşayan kadınlar için kilim atolyesi açıldı. Alınan ilk malzemelerle biçki-dikiş öğrenmek için kolları sıvayan kadınlar, işi öğrenmek için eğitmen talebinde bulundu. Halk Eğitim Merkezi'ne başvuru talebi kabul edilince, kadınlar eğitmen eşliğinde işi öğrenmeye başladı. Kadınlar işi öğrenip üretime geçerken, şimdi de pazar arayışına girdi. Bu arada konteyner kentte okuma yazma bilmeyen kadınlar da okuma yazma öğrenmek için Halk Eğitim Merkezi'ne başvurdu. Talep kabul edilince, kadınlar aynı yerde hem meslek, hemde okuma yazma öğreniyorlar. Okuma yazma kursuna katılan 17 kadından biri olan 61 yaşındaki Adilşah Demirhan ise kursa katılan en yaşlı kursiyer oldu.

GÖ(FE/AK) (FOTOĞRAFLI)